Stabilan i ekonomski rast

VM: BIH je zemlja sa održivim javnim dugom

Razmotrena analiza održivosti javnog duga BiH do 2023.
Gospodarstvo / Novac | 03. 12. 2020. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH primio je na znanje Analizu održivosti javnog duga Bosne i Hercegovine za period 2020 – 2023. godine, koju je načinilo Ministarstvo financija i trezora BiH, s ciljem efikasnog upravljanja javnim financijama i održavanja makroekonomske stabilnosti. 

Analiza daje preglede ocjena trenutnog stanja javne zaduženosti BiH i osnovnih rizika koji mogu utjecati na održivost javnog duga u srednjoročnom periodu.

Održiv javni dug

Trenutno se može ocijeniti da je BiH zemlja sa održivim javnim dugom. Vanjski dug se redovno otplaćuje i njegova otplata ne može doći u pitanje, zahvaljujući dobrom zakonskom okviru u ovoj oblasti. 

Indikator javni dug/BDP u 2019. godini je 31,4% i prema međunarodnim standardima nije visok. Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom bolesti Kovid-19  utječe na cijeli svijet, pa i na Bosnu i Hercegovinu. Prema osnovnom scenariju procjene, ovaj indikator ima tendenciju povećanja u 2021. godini, a postepeni oporavak očekuje se u 2022. i 2023. godini.

Ekonomski rast

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojio je Dokument "Bosna i Hercegovina – izvještaj o razvoju – godišnji izvještaj 2019" u kojem se navodi da u prošloj godini makrostabilnost u BiH nije bila ugrožena.

U 2019. godini ostvaren je stabilan ekonomski rast od 2,7%, uz smanjenje nezaposlenosti i deficita na tekućem računu, kao i zadržavanje javnog duga države u umjerenim okvirima. Nije zabilježen značajniji rast cijena.
 

Kopirati
Drag cursor here to close