Keš

Vlada želi da peglamo

''Pružatelj platne usluge ne može naplatiti niti ponuditi međubankovnu naknadu suprotno ovim ograničenjima.''
Gospodarstvo / Novac | 14. 09. 2020. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije namjerava maksimalno smanjiti uporabu gotovine. Jedna je to od novina u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjem platnom prometu, koji je upućen na Parlament FBiH. Izmjene i dopune spomenutog zakona već su upućene u parlamentarnu proceduru, a nakon što su usvojene na sjednici Vlade FBiH, koja je održana 10. rujna.

''U domaćem platnom sustavu može se uočiti kako su suvremene metode plaćanja sve više u upotrebi, baš kao i u razvijenim ekonomijama zemalja Europske unije, a trend rasta osobito se odnosi na platne kartice. Kao važan razlog zbog kojeg se trgovci (i to prije svega mali trgovci) teže opredjeljuju za prihvaćanje kartičnih plaćanja i zbog kojeg nemaju POS terminale su troškovi prihvaćanja platnih kartica na prodajnim mjestima'', pojašnjeno je u materijalima sa sjednice Vlade, piše Avaz.

Dodaje se kako se spomenutim zakonom ograničava visina međubankovne naknade kod transakcija platnim karticama, i to da ne može biti viša od 0,2 posto vrijednosti izvršene transakcije kod transakcije debitnom karticom, a kod transakcije kreditnom karticom ne može biti viša od 0,3 posto vrijednosti izvršene transakcije. 

''Pružatelj platne usluge ne može naplatiti niti ponuditi međubankovnu naknadu suprotno ovim ograničenjima. Očekivano je da se snižavanjem međubankarskih naknada i povećanjem transparentnosti na tržištu stvore uvjeti da konkurencija među bankama i kartičnim sustavima dovede do bržeg razvoja bezgotovinskih plaćanja sa svim prednostima tih plaćanja za ekonomiju zemlje uopće'', naglašeno je.

Ukoliko zastupnici u Parlamentu FBiH usvoje ovo zakonsko rješenje, Agencija za bankarstvo FBiH bi na svojoj internetskoj stranici objavljivala i redovito ažurirala prikaz naknada koje pružatelji platnih usluga naplaćuju korisnicima. Jedan od problema koji se nastoji eliminirati ovim zakonskim rješenjem jeste i praksa trgovaca koji za plaćanje gotovinom odobravaju popuste. Ukoliko ponuđeno zakonsko rješenje bude usvojeno, trgovci neće imati povećane troškove prilikom kartičnog plaćanja, stoga neće biti potrebe da se odobravaju popusti za gotovinsko plaćanje. Zakonom je predviđeno i uspostavljanje registra računa fizičkih osoba.

''To će omogućiti bržu i lakšu identifikaciju računa dužnika u poreznom i izvršnom postupku, kao i u drugim sudskim postupcima, kod istraživanja sumnjivih aktivnosti, sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti i drugo. Navedeno će doprinijeti efikasnijem radu nadležnih sudova, poreznih, istražnih i drugih organa kojima će biti olakšan i ubrzan pristup podacima o bankarskim novčanim računima fizičkih osoba, koje neće morati, kao do sada, tražiti od pojedinačnih banaka, nego izravno od FIA-e, a koja je ovim zakonom ovlaštena uspostaviti i voditi registar računa fizičkih osoba'', navodi se u materijalima Vlade FBiH.

Dodaje se da registar neće sadržavati podatke o stanju i prometu po računima, kao i da podaci nisu javno dostupni, te se na njih primjenjuju propisi kojima se uređuje poslovna tajna i zaštita osobnih podataka.

Kopirati
Drag cursor here to close