Dugovi i kamate

Vlada šuti, Mostar čeka novac: Tko će platiti 12 milijuna najma za Đački dom?

''Presuda je dobivena po reviziji. U cijelosti je usvojen naš tužbeni zahtjev'', poručeno je vijećnicima iz mostarskog Pravobraniteljstva.
Gospodarstvo / Novac | 13. 09. 2021. u 13:22 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč više od mjesec dana čekanja, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je bez odgovora na upit o dugovanju prema gradu Mostaru. Svi su, naime upoznati s dugovanjem, ali nitko ne zna kako i kad će biti isplaćen dug od skoro 7 milijuna maraka.

Iz odjela za financije i nekretnine Grada Mostara za Bljesak.info je potvrđeno kako postoje pravomoćne presude protiv HNŽ-a za zakup Gradu Mostaru.

''Po prvoj presudi od 18. prosinca 2018. godine dug iznosi 2.444.943,00 KM i po drugoj presudi od 4. prosinca 2019. godine iznosi 4.479.781,41 KM što je ukupno 6.924.724,41 KM zaključno s 30. lipnja 2019. godine'', navedeno je.

Služba za financije ističe kako je zakonska pripadajuća kamata po ovim presudama 5.192.595,32 KM zaključno s 10. rujna 2021. godine. Troškovi postupka po navedenim presudama ukupno iznose 3.078,00 KM.

Prijedlog za izvršenje

U izviješću o radu Pravobraniteljstva Grada Mostara za 2020. godinu stoji kako je, kad je u pitanju spor protiv Hercegovačko-neretvanske županije po osnovi zakupa ''Đačkog doma'', jedan dio u fazi izvršnog postupka te da se radi dva postupka, te da je u drugom dijelu u fazi žalbenog postupka. Doznajemo kako je podnesen prijedlog za izvršenje.

U izvješću se navodi kako je, kad je u pitanju pokretanje parnica potrebno da se kod utvrđenja obveza vodi računa o uvjetima iz ugovora.

''Blagovremenim iniciranjem postupka podnošenjem zahtjeva za utuženje zbog neplaćanja) izbjeglo bi se potraživanje većih iznosa, i zastara potraživanja koja su česta pojava, te bi se zbog relativno manjeg iznosa lakše namirili u izvršnom postupku. Ovo zbog činjenice jer se u izvršnom postupku utvrdi da te osobe ne posjeduju imovinu iz koje bi se mogli namiriti ili je ta imovina nedostatna. Danom analizom također da se utvrdi, da se u znatnom broju zahtjeva za pokretanje izvršnog postupka prema pravobraniteljstvu npr. komunalna naknada) dostavljaju rješenja iz 2006. 2008. i 2009. i dr., a obveza je zastarjela ili je znatnom dijelu zastarjela, zavisno od perioda dugovanja'', navodi se.

Radi se o velikim iznosima

Naime, na osmoj sjednici Gradskog vijeća, Vladimir Mihalj iz mostarskog Pravobraniteljstva, poručio je mostarskim vijećnicima kako se ''radi se o velikim iznosima'' te da to Vijeće mora riješiti sa Županijom.

Rekao je kako za novu tužbu gradsko pravobraniteljstvo nije  dobilo zahtjev od nadležne službe za daljnje pokretanje postupka.

Grad je tužio županiju, dobio presudu i od tada sve stoji. Prema nekim informacijama Županija se nada dogovoru s Gradom.

''To trebate vi rješavati s njima. Radi se o velikim iznosima. Nova tužba? Nismo dobili zahtjev od nadležne službe za pokretanje postupka kad je u pitanju Županija. Presuda je dobivena po reviziji. U cijelosti je usvojen naš tužbeni zahtjev'', poručio je tada vijećnicima.

  / 'Đački dom' iz zraka


''Pretežno plaćaju mali, veliki ne plaćaju. Kad je dođe do izvršnog procesa teško je ostvariti'', rekao je vijećnicima Muhalj.

Što će biti na mjestu Đačkog doma?

I dok Vlada HNŽ-a čeka početak preuređenja mostarskog hotela Ero pa potom preseljenje, već postoje ideje što bi moglo ''niknuti'' na mjestu Đačkog doma.

Tako je bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić govorio kako je Gradu stigla ''jedna prihvatljiva'' ideja za rješenje Đačkog doma kad se iz njega iseli Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

''Za sada imamo jednu prihvatljivu ideju koja bi bila sigurno nešto novo u gradu Mostaru. Riječ je o izgradnji velike nove poslovne zgrade koja bi se mogla raditi u kombinaciji javno-privatnog partnerstva. Tu bi bila smještena gradska administracija uz poslovni dio zgrade za razne tvrtke s velikom podzemnom garažom, za što je urađen prijedlog idejnoga rješenja. Kako se ne zna kada će se preseliti Vlada HNŽ, u ovom trenutku samo prikupljamo ideje, od kojih će se jedna u budućnosti realizirati'', rekao je Bešlić.

Podsjećamo, Vlada HNŽ je 2017. godine usvojila odluku o kupovini objekta hotela 'Ero' za zajednički smještaj svih županijskih institucija. Vlasnik ovog objekta je bio Zavod Mirovinsko-invalidskog osiguranja Federacije, a hotel je u konačnici prodan za 10,5 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close