Poslovanje

Vlada šalje financijsku policiju u Razvojnu banku

Nadzorni odbor Razvojne banke zadužen je da postupi po zaključcima Vlade Federacije BiH i hitno imenuje vršitelje dužnosti izvršnih direktora.
Gospodarstvo / Novac | 08. 02. 2018. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijska policija i Agencija za bankarstvo FBiH zaduženi su da, u okviru svojih nadležnosti, u roku od 60 dana izvrše kontrolu poslovanja Razvojne banke i da izvještaje dostave Federalnoj vladi, odlučeno je danas na sjednici vlade Federacije BiH, koja je prihvatila informaciju o problemima u poslovanju Razvojne banke FBiH, koju je pripremilo Frederalno ministarstvo financija.

Vlada je zadužila federalnog premijera da, kao predsjednik Skupštine ove banke, u skladu sa Zakonom definiranim ovlastima, hitno sazove sjednicu Skupštine RBFBiH. Skupština bi razmatrala izvještaj o poslovanju Razvojne banke za 2016. godinu i imenovala nedostajućeg člana Nadzornog odbora u skladu s provedenom procedurom.

Nadzorni odbor Razvojne banke zadužen je da postupi po zaključcima Vlade Federacije BiH i hitno imenuje vršitelje dužnosti izvršnih direktora.

Danas razmatrana informacija bit će upućena Odboru za reviziju Parlamenta Federacije BiH na znanje kako bi od Ureda za reviziju institucija FBiH zatražio nezavisnu procjenu stanja.

Premijer FBiH će Izvještaj o poslovanju Razvojne banke FBiH za 2016. godinu dostaviti Parlamentu FBiH.

''U današnjoj raspravi je naglašeno da su Vlada Federacije BiH, u funkciji Skupštine Razvojne banke BiH, kao i federalni premijer, ujedno i predsjednik Skupštine ove banke, do sada poduzimali neophodne aktivnosti za otklanjanje uočenih nepravilnosti u radu, a s ciljem osiguranja zakonitosti rada Banke i svih njezinih organa, te će u tom pravcu ustrajati koristeći sva ovlaštenja i raspoložive mogućnosti'', priopćila je Vlada Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close