SBŽ

Vlada preuzima pet bolnica, u zdravstvu milijuni 'viška'

Kad je riječ o statusu bolnica, Vlada će imenovati privremena upravna vijeća i vršitelje dužnosti ravnatelja, što će omogućiti veću brigu za ove zdravstvene ustanove.
Gospodarstvo / Novac | 20. 03. 2018. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je Prijedlog zakona o stavljanju izvan snage Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čime će, kako je rečeno, biti stvoreni uvjeti za donošenje odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad pet bolnica u toj županiji.

''Za sustav javnog zdravstva to znači nastavka reformskih aktivnosti. Naime, poznato je da mi još nismo preuzeli prava i obveze osnivača nad našim bolnicama, a stavljanjem izvan snage županijskog i preuzimanjem federalnog zakona te donošenjem odluke o preuzimanju prava i obveza osnivača, naše bolnice stavljamo u zakonski status'', kazao je novinarima županijski ministar zdravstva Nikola Grubešić.

Kad je riječ o statusu bolnica, Vlada će, kako je rekao, imenovati privremena upravna vijeća i vršitelje dužnosti ravnatelja, što će omogućiti veću brigu za ove zdravstvene ustanove.

Grubešić je podsjetio kako je u javnim zdravstvenim ustanovama, također, planirano uvođenje umreženog informacijskog sustava, što će biti od velike koristi pacijentima.

Istodobno je objavljeno da je Zavod zdravstvenog osiguranje (ZZO) SBŽ-a završio 2017. godinu s viškom prihoda od oko 5,8 milijuna maraka, što bi, kako je rečeno na današnjoj sjednici županijske vlade, trebalo biti iskorišteno za poboljšanje statusa pacijenata.

Nakon što je Vlada usvojila Izvješće o izvršenju Financijskog plana ZZO-a za 2017. godinu, direktor Zavoda Dragan Solomun kazao je novinarima kako će raspodjela viška novca ovisiti o ishodu pregovora s predstavnicima županijskog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu, koji traže uvećanje koeficijenata za isplatu plaća.

Solomun je dodao kako je plan višak sredstava usmjeriti za liste lijekova, materijalne troškove domova zdravlja i poboljšanje materijalnog statusa bolnica.

''Od ishoda pregovora sa Sindikatom ovisi i iznos ovih sredstava. Smatram da pri tome treba pronaći razumnu mjeru, a ne ići nauštrb osiguranika. Zavod, među ostalim, planira povećati materijalne troškove domovima zdravlja za kupnju lijekova, sanitetskog materijala i ostalih potrebnih stvari za liječenje pacijenata'', kazao je Solomun.

Vlada SBŽ-a je danas, među ostalim, usvojila Plan rada Zavoda za javno zdravstvo za 2018. godina te izvješće o radu Zavoda u 2017. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close