Džepovi

Vlada predvidjela blagi rast i novac za poticaje

Planirana su sredstva u Fond za stabilizaciju privrede od 150 milijuna KM, za Program zapošljavanja 50 milijuna KM, za financijsku pomoć nižim razinama vlasti…
Gospodarstvo / Novac | 28. 01. 2021. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH se, na današnjoj sjednici u Sarajevu, izjasnila o zaključku kojim ju je Zastupnički dom Parlamenta FBiH zadužio da, kroz dijalog sa socijalnim partnerima, najkasnije do 15.2.2021. godine uputi u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku novi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica za vrijeme trajanja recesije.

U izjašnjenju Vlade FBiH je navedeno da je u ovoj godini predviđen blagi rast bruto nacionalnog dohotka od 2,8 posto u odnosu na 2020. godinu, te bi donošenje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica za vrijeme trajanja recesije, kojim bi bila propisivana bilo koja privremena obustava primjene određenih propisa, bilo u suprotnosti s principima tržišne ekonomije.

Vlada je u ovoj godini nastavila s ekonomskim politikama s ciljem oporavka i stabilizacije gospodarstva. Te politike se, prije svega, odnose na dostizanje nivoa zaposlenosti prije stanja nesreće i dalje očuvanje radnih mjesta, te fiskalnu stabilnost budžeta i vanbudžetskih fondova, a posebno stabilnost zdravstvenog sustava, priopćeno je nakon sjednice u Sarajevu.

U okviru pojedinih programa, Vlada će stimulirati kreditiranje poslovnih subjekata uz jamstva Garancijskog fonda, te regresirati i kamate za sve korisnike tako osiguranih kredita.

Uz postojeće programe i mjere u okviru određenih resora, bit će nastavljeno financiranje iz Fonda za stabilizaciju, što će, kako tvrdi Vlada, predstavljati značajan poticaj oporavku i stabilizaciji privrede.

''Kroz transfere nižim razinama vlasti također postoji mogućnost financiranja određenih programa koji će voditi oporavku mikro i malog poduzetništva. Također, nastavak investiranja u javne investicije (koje su u većoj mjeri financirale međunarodne financijske institucije) i fiskalna stabilnost na svim razinama vlasti u FBiH, uz održavanje i blago povećanje potrošnje, doprinijet će stabilizaciji i ekonomskom rastu'', navodi se.

U tom pravcu interveniranje Federacije BiH je izvršeno u okviru proračuna za 2021. godinu i Zakona o njegovom izvršavanju.

Planirana su sredstva u Fond za stabilizaciju privrede od 150 milijuna KM, za Program zapošljavanja 50 milijuna KM, za financijsku pomoć nižim razinama vlasti, kantonima 200 milijuna KM i 30 milijuna KM općinama, za jačanje Garancijskog fonda dodatnih 25 milijuna KM.

Kada je riječ o zakonskoj regulativi, Vlada FBiH smatra da treba ubrzati postupke donošenja propisa koji će imati pozitivne efekte na brži ekonomski razvoj (u oblasti financijskog sektora, poreznih politika, poboljšanja poslovnog okruženja: digitalizacija, primjena elektronskog potpisa, reforme u osiguranju i smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje, nastaviti sa reformama u oblasti javne potrošnje i sl.).

Kopirati
Drag cursor here to close