Proračun

Vlada odlučila kako raspodijeliti novac

Između ostalih, transferi Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, iznose ukupno više od 15,3 milijuna KM, bit će raspodijeljeni za deset namjena.
Gospodarstvo / Novac | 21. 03. 2018. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas, uz prisustvo svih njezinih članova, održana hitna sjednica Vlade Federacije BiH, na kojoj su usvojene sve 62 točke koje su bile na dnevnom redu.

Vlada Federacije BiH je Union banci d.d. Sarajevo odobrila kredit po subordiniranim uvjetima iz sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2018. godinu - "Ostala domaća pozajmljivanja", u iznosu od 10.000.000 KM, koja će biti korištena za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja. Ova sredstva odobrena su Banci na kreditnoj osnovi s rokom dospijeća od 20 godina i kamatnom stopom 0,10 posto godišnje (fiksno).

Zadržati mlade

''Na ovaj način Vlada FBiH nastoji doprinijeti rješavanju egzistencijalnih pitanja prije svega mladih obrazovanih ljudi, što će doprinijeti da ova generacija ostaje u zemlji'', navela je Vlada u priopćenju za javnost nakon sjednice.

Prihvaćajući preporuku Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da pokrene proceduru odobravanja izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Proračuna FBiH za 2018. godinu u iznosu od 150.000 KM.

Ovim sredstvima će biti financirana izgradnja Centra za autizam u Tuzli. Vlada je ocijenila da je nastavak izgradnje potpuno opravdan kako bi ovaj centar što prije mogao biti stavljen u funkciju.

S ciljem sufinanciranja Projekta CEB II - Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja za I i II kvartal 2018. godine, Federalna vlada odobrila je izdvajanje iz ovogodišnjeg Proračuna FBiH 145.000 KM.

15,3 milijuna KM za rad i socijalnu politiku

Donesena je i Odluka o utvrđivanju kriterija raspodjele proračunskih sredstava Federalnom ministarstvu financija s pozicije tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima, a namijenjenih kao financijska pomoć kantonima i općinama. Riječ je o ukupnom iznosu od 18.000.000 KM, od čega će kantonima biti raspodijeljeno 6.000.000 KM, a općinama 12.000.000 KM.

Vlada Federacije BiH danas je odobrila korištenje ovogodišnjih transfera za nekoliko federalnih ministarstava. Sredstva su namijenjena za financiranje programa, institucija, udruženja, pojedinaca i aktivnosti za 2018. godinu iz nadležnosti federalnih ministarstava, a kroz grant (nepovratna) sredstva.

Između ostalih, transferi Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, iznose ukupno više od 15,3 milijuna KM, bit će raspodijeljeni za deset namjena.

Transferima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Vlada FBiH je odobrila utrošak sredstava kroz dva transfera za 2018. godinu namijenjena uvezivanju staža kroz financiranje neizmirenih obveza poduzeća na osnovu uplate za MIO zaposlenicima koji ostvaruju uvjete za umirovljenje. Prvi transfer, u iznosu od 1.500.000 KM, namijenjen je javnim poduzećima, dok se transfer od 1.000.000 KM odnosi na privatna poduzeća i poduzetnike.

Vlada je odobrila korištenje sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, u ukupnom iznosu od 3.100.000 KM, te 1.250.000 KM za provođenje Strategije zaštite okoliša.

Za obrazovanje i znanost 6.575.000 KM

Transferi iz nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja bit će realizirani kroz tri programa utroška sredstava, a transferi za oblast obrazovanja i znanosti iznose ukupno 6.575.000 KM.

Transferima Federalnog ministarstva zdravstva predviđeno je izdvajanje 2.000.000 KM za sufinanciranje zdravstvenih usluga bolničkog liječenja u zdravstvenim ustanovama u FBiH povratnika iz FBiH u općine u Republiku Srpsku, kao i 26.000.000 KM za financiranje nabavke lijekova i medicinskih sredstava, pružanje zdravstvenih usluga i provođenje programa Federalnog fonda solidarnosti.

U okviru jednog od transfera Federalnog ministarstva kulture i sporta, namijenjenog sportu od značaja za Federaciju BiH i vrijednom je 1.920.000 KM, planirana je realizacija zaključka Vlade FBiH o izdvajanju 450.000 KM namijenjeno kao podrška organiziranju Europskog zimskog omladinskog festivala (EYOF) 2019. godine.

Iznos od 7.380.000 KM odobren je kroz transfere Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u ukupnom iznosu od 7.380.000 KM, od čega će za izgradnju poduzetničkih zona biti izdvojeno 4.000.000 KM.

Vlada navodi kako su ''značajna proračunska sredstva'' namijenjena podršci programima održivog povratka raseljenih osoba.

Federalna vlada dala je suglasnost za prihvaćanje granta namijenjenog za financiranje izgradnje dionice autoceste Svilaj - Odžak na Koridoru Vc, po Sporazumu o grantu zaključenom u Luksemburgu 25. travnja 2017. godine i Sarajevu 27. travnja iste godine između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke u iznosu do 20.073.000 eura, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close