Izvol'te

Vlada na stol stavlja još 100 milijuna KM pomoći

Na inicijativu Federalnog ministarstva zdravstva, razmatrano i stanje u zdravstvu i zaključeno da i ovom sektoru treba omogućiti financijsku pomoć.
Gospodarstvo / Novac | 24. 09. 2020. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, zaključila da će, na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH, osigurati još 100.000.000 konvertibilnih maraka.

Kako je priopćeno nakon sjednice u Sarajevu, ukupna sredstva će biti raspodijeljena na osnovu jedinstvene uredbe koju će Vlada donijeti na sljedećoj sjednici, a po programima pet ministarstva.

Prethodno je Vlada razmatrala informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, o posljedicama pandemije koronavirusa po ekonomiju Federacije BiH, s predloženim daljnjim mjerama za njihovo ublažavanje.

Također je, na inicijativu Federalnog ministarstva zdravstva, razmatrano i stanje u zdravstvu i zaključeno da i ovom sektoru treba omogućiti financijsku pomoć zbog velikih napora i troškova u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Od ukupnog iznosa će za mjere otklanjanja posljedica po turizam i ugostiteljstvo biti izdvojeno 30.000.000 KM. Za financijsku pomoć s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pojavom koronavirusa za mjere otkupa i izvoza tržišnih viškova, podrške proizvodnjama poljoprivredno prehrambenih proizvoda orijentiranih izvozu i povećanju konkurentnosti domaće proizvodnje na inostranom tržištu previđeno je 10.000.000 KM.

Za mjere u oblasti cestovnog, željezničkog i zračnog prometa planirano je 20.000.000 KM, dok će za održanje tekuće likvidnosti, obrtna sredstva i dovršetak investicija započetih prije pandemije gospodarskim društvima iz oblasti energije, rudarstva i industrije biti usmjereno 30.000.000 milijuna KM, te za zdravstvo 10.000.000 KM.

Garancijskom fondu dodatnih 20 milijuna KM

Federalna vlada je odobrila izdvajanje 20.000.000 KM iz Proračuna FBiH za 2020. godinu s ciljem povećanja ukupnih sredstava Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci Federacije BiH.

Ova sredstva će biti izdvojena s pozicije kapitalnih transfera financijskim institucijama - Garancijskom fondu pri Razvojnoj banci FBiH.

Dodatna sredstva za povećanje ukupnih sredstava Fonda u iznosu od 20 milijuna KM planirana su u proračunu Federacije BiH za 2020. godinu. S obzirom na to da ukupna sredstva Fonda trenutno iznose 80 milijuna KM, što čini garantni potencijal od 400 milijuna KM, bilo je nužno odobriti izdvajanje od 20 milijuna KM kako bi ukupna sredstva Fonda bila povećana na 100 milijuna KM i osigurao garantni potencijal od 500 milijuna KM koliko iznosi i ukupan obujam garancija koje će biti odobravane po usvojenim kreditno-garantnim programima Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close