Pad servera i zaostaci plaća

''Vruća'' jesen za Vladu HNŽ-a: Moguće tužbe i prosvjedne šetnje

Iako je iz Ministarstva financija HNŽ-a rečeno da će u lipnju biti okončana priča oko kašnjenja plaća i doprinosa zbog kvara na serveru, to se još uvijek nije dogodilo. U međuvremenu nezadovoljni proračunski korisnici razmišljaju o tužbama
Gospodarstvo / Novac | 23. 08. 2021. u 13:20 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezadovoljni radnici i njihovi sindikati mogli bi podignuti tužbe protiv Vlade Hercegovačko-neretvanske županije koja još uvijek nije isplatila zaostatke plaća i doprinose svim proračunskim korisnicima koji su ostali 'zakinuti' zbog kvara na serveru još u ožujku.

Tada se, podsjetimo, izgubila baza od 6.000 proračunskih korisnika, koji su cijelo vrijeme dobivali akontaciju na razini mjeseca veljače. Iako su iz Ministarstva financija ranije za Bljesak.info rekli da će cijela priča oko kašnjenja plaća i doprinosa za proračunske korisnike, biti završena s isplatom plaća za mjesec svibanj, nekoliko proračunskih korisnika i predstavnici njihovih sindikata su nam potvrdili da priča ipak nije okončana, a nastavak bi mogao biti na sudu.

Izjave iz lipnja

Iz Ministarstva financija do zaključenja teksta, nismo dobili odgovore na pitanja o isplati plaća i novom serveru.

Podsjetimo, kvar na serveru za obračun plaća, koji se nalazi u prostorijama Ministarstva financija, uočen je 29. 3. 2021. godine, nakon čega se, kako su nam ranije rekli iz Ministarstva financija, pristupilo pokušaju ovlaštenog servisera da isti osposobi i stavi u funkciju.

''Nakon što se poslije niza pokušaja postojeća baza nije uspjela popraviti pristupili smo prijedlogu Odluke prema Vladi HNK za nabavku novog servera, što je i urađeno 31. 3. 2021. godine. Nakon što smo konzultirali firmu Katarina d.o.o., koja je izabrani ponuđač za nabavku servera, isti nam je isporučen dana 9. 4. 2021. godine. Novi server je u funkciji, a kada je baza u pitanju vrše se posljednje provjere'', rekli su nam ranije iz Ministarstva financija.

Tada su istaknuli da oni koji nisu dobili plaće za ožujak i travanj, a tu se misli na zastupnike u Skupštini, zaposlenike po ugovoru, pripravnike koji rade u Vladi i tijelima Vlade, početkom lipnja dobit će svoje plaće, a sve poteškoće trebale su biti okončane u cijelosti 11. ili najkasnije 14. lipnja.

Tada su rekli da se ''radi sve kako bi se isplatila razlika svima onima koji su već dobili plaće, ali im je potrebno isplatiti razliku za mjesec ožujak i travanj'', što do danas nije urađeno.

Odgovornost

Valja podsjetiti i da su nam iz Ministarstva financija ranije rekli kako su postupili prema zaključku Vlade HNŽ-a, te je utemeljilo povjerenstvo koje ima za zadaću napraviti cjelovitu analizu toga što se zapravo dogodilo.

To povjerenstvo, kazali su u lipnju radi svoj posao, a kada ga budu okončali oni će o svom nalazu izvijestiti Ministarstvo financija koje je, po zaključku, dužno izvijestiti o tomu Vladu koja će nakon cjelovitog izvještaja izvijestiti javnost o tome što se zapravo dogodilo.

Javnost još uvijek nije obaviještena o tome je li povjerenstvo napravilo analizu događaja, niti tko će odgovarati za ovu grešku, a u međuvremenu šuška se da Vladu nakon ljeta očekuje i ''vruća jesen'' pa će se osim tužbi morati suočiti i s prosvjednim šetnjama nezadovoljnih radnika zbog ovog i drugih nagomilanih prolema u ministarstvima.

Iz Ministarstva financija za naš portal su u travnju rekli kako je kvar na serveru za obračun plaća, koji se nalazi u prostorijama Ministarstva financija, uočen 29. 3. 2021. godine, nakon čega su pristupili pokušaju ovlaštenog servisera da isti osposobi i stavi u funkciju.

''Nakon što se poslije niza pokušaja postojeća baza nije uspjela popraviti pristupili smo prijedlogu Odluke prema Vladi HNK za nabavku novog servera, što je i urađeno 31. 3. 2021. godine. Nakon što smo konsultirali firmu Katarina d.o.o., koja je izabrani ponuđač za nabavku servera, isti nam je isporučen dana 9. 4. 2021. godine. Firma PING d.o.o. Sarajevo, čiji software za obračun plaća koristi Vlada HNŽ, trenutno je u fazi ažuriranja baze podataka'', uvjeravali su iz Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close