Sjednica Vlade

Vlada HNŽ okončala kupovinu hotela Ero

Vlada HNŽ je okončala aktivnosti pri kupnji hotela ''Ero'' u Mostaru za smještaj županijskih tijela uprave.
Gospodarstvo / Novac | 28. 03. 2018. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je okončala aktivnosti pri kupnji hotela ''Ero'' u Mostaru za smještaj županijskih tijela uprave.

Naime, na današnjoj,  77. sjednici Vlada HNŽ je, usvajanjem Odluke o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o kupnji hotela ''Ero'' i davanju ovlasti predsjedniku Vlade za potpisivanjem Ugovora, okončala aktivnosti pri kupnji hotela ''Ero'' u Mostaru za smještaj županijskih tijela uprave.

Također je, s ciljem osiguranja potrebnih sredstava, usvojila Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.  Članovi Vlade konstatirali su tijekom rasprave kako će donošenjem današnjih odluka biti ostvareni prioritetni ciljevi Vlade - učinkovitiji rad, smanjenje troškova smještaja tijela i organa uprave, te omogućavanje građanima da na jednom mjestu dobiju sve potrebne usluge.

Inače, radnici hotela, su nakon najave kupovine 'Ere' krenuli u prosvjede. Traže uplaćivanje doprinosa i zaostalih plaća kako bi mogli u mirovine ili na zavod za zapošljavanje. Danima već prosvjeduju, a mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić dobio je ''odbijenicu'' od Vlade Federacije nakon što se obratio za pomoć.

Tada je krenuo ping pong s radnicima 'Ere'.

Naime, federalni premijer Fadil Novalić rekao je kako su radnici hotela 'Ero' problem Mostara i HNŽ te kako se rješenje mora naći na toj razini.

''Vlada Federacije BiH nikada ni financijski ni bilo kako drukčije nije rješavala problem nižih razina vlasti pa ne može ni ovaj. Federalna vlada ne može taj problem rješavati niti zakonski niti za to ima predviđena financijska sredstva'', kazao je premijer Novalić na konferenciji za novinare nakon hitne sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg odgovornost je vratio na Grad Mostar i Vladu FBiH.

''Rješenje problema radnika hotela 'Ero' treba tražiti na relaciji Grad Mostar – Vlada FBiH", rekao je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg uoči sjednice županijske Skupštine u Mostaru.

Istaknuo je kako mu je žao što se dobra namjera vlade kojoj je na čelu da riješi pitanje smještaja svojih institucija na jedno mjesto, time i racionalizira troškove svog rada našla u ovakvoj situaciji.

''Hotel 'Ero' je, kao gospodarsko društvo, u vlasništvu Grada Mostara. To je gradska firma i iz toga jasno proizlazi obveza, međutim, Vlada Federacije BiH se jednim svojim zaključkom još 2013. godine obvezala da će od prodaje hotela 'Ero' voditi računa o zbrinjavanju radnika'', rekao je ranije Herceg novinarima.

Podsjećamo, Vlada HNŽ-a u lipnju je donijela odluku o kupnji mostarskog hotela ''Ero'' površine cca 9.500 metara četvornih. Objekt je na osnovu natječaja ponuđen po cijeni od 1.100 KM po metru četvornom što u konačnici znači da je 'Ero' prodan za iznos od cca. 10,5 milijuna KM. Vlada bi u rekonstrukciju ''Ere'' trebala utrošiti blizu 1,4 milijuna maraka i to u četiri rate da bi objekt bio prilagođen potrebama smještaja institucija.

Inače, trenutno se u zgradi mostarskog hotela nalaze ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, te obrazovanja i znanosti, Federalna porezna uprava odjel za HNŽ-a te Turistička zajednica HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close