Održana sjednica

Vlada HNŽ-a usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike
Gospodarstvo / Novac | 27. 07. 2018. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj, 83. sjednici - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2019. – 2021. godina i Zaključak s ciljem osiguranja preduvjeta za provedbu aktivnosti na izradi Nacrta Proračuna HNŽ za 2019. godinu.

Smjernicama se nastoji uspostaviti snažnija sveza prioriteta Vladinih politika i Proračuna za sljedeću godinu, što je iznimno bitno u situaciji kada raspoloživi proračunski prihodi redovito zaostaju za potrebama i zahtjevima proračunskih korisnika.

Smjernice sadrže: strateške ciljeve i prioritete Vlade HNŽ, temeljne pokazatelje ekonomske politike i preduvjete društvenog i gospodarskog razvitka u BiH, temeljne makroekonomske pokazatelje u HNŽ, pokazatelje fiskalne politike, procjenu prihoda HNŽ za razdoblje 2019. – 2021.,  te pregled obveza temeljem unutarnjeg i vanjskog duga i izdanih jamstava u HNŽ.

Prioritetni ciljevi Vlade su: podizanje razine sigurnosti građana – preventivno djelovanje u suzbijanju sigurnosnih izazova, održiva fiskalna politika i unaprjeđenje upravljanja Proračunom, poboljšanje kvalitete života građana – djelotvoran sustav zdravstva, učinkovita socijalna skrb i braniteljsko-invalidska skrb, podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma, održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima i posvećenost procesu europskih integriranja i regionalne suradnje uz bolje korištenje pretpristupnih fondova EU.

Vlada je, također, donijela Odluku o usvajanju Akcijskog plana 2018. – 2020. za provedbu Strategije razvitka HNŽ za razdoblje 2017. – 2020. godina.  Strategija razvitka Hercegovačko-neretvanske županije za razdoblje 2017. – 2020. ključni je strateško-planski dokument HNŽ koji treba poticati i usmjeravati budući rast i razvitak HNŽ.

Strategija razvitka obuhvaća ekonomski i društveni razvitak korištenjem i apsorpcijama raspoloživih prirodnih resursa, vodeći pri tomu računa o aspektu zaštite i unaprjeđenja okoliša i prostora.

Pripravljena je kako bi služila kao okvir za definiranje zajedničkih ciljeva, ali i kao odgovor na izazove budućeg razvitka i sveukupnog života u HNŽ. Kao takva, Strategija razvitka je usklađena s relevantnim strategijama i politikama na drugim razinama vlasti u BiH.

Strategijom razvitka su definirani sljedeći strateški ciljevi i prioritetne mjere: podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma, poboljšanje kvalitete života građana sukladno EU standardima i održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim resursima i infrastrukturom.

Usvojena je i Odluka o usvajanju Izvješća Tima za monitoring Vlade Hercegovačko-neretvanske županije – Monitoring uspostave procesa planiranja i upravljanja razvitkom HNŽ za 2017. godinu u kojem se predlažu i smjernice rada u sljedećem razdoblju.

Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava prikupljenih temeljem vodnih naknada za 2018. godinu u ukupnom iznosu 5.977.422,54 KM. Jedinice lokalne samouprave i Grad Mostar su na poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ iskazale svoje potrebe a Ministarstvo je, sukladno kriterijima i raspoloživim sredstvima, Vladi predložilo Program utroška sredstava u 2018. godini.

 

Također, Vlada je usvojila i Odluku o proglašenju poljoprivrednih sajmova, manifestacija i izložbi od značaja za Hercegovačko-neretvansku županiju u 2018. godini.

Za potporu tim manifestacijama, Vlada je osigurala  iznos od 90. 000,00 KM, a za potporu održavanju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018., koji je također proglašen sajmom od značaja za HNŽ, Vlada je osigurala 60.000,00 KM.

Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Vlada je donijela Odluku o usvajanju Programa razvitka zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u Hercegovačko-neretvanskoj županiji za razdoblje od 2018. do 2024. godine.

Ustanovljena  je politika razvitka s vizijom, ciljevima, temeljnim načelima, opredjeljenjima i područjima razvitka. Temeljem Politike razvitka određeni su Strateški pravci razvitka i razrađeni su u Akcijskim planovima koji se odnose na sva područja koja čine sustav zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Zaštita i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća obuhvaća: programiranje, planiranje, organiziranje snaga zaštite i spašavanja, obučavanje i osposobljavanje za zaštitu i spašavanje, provedbu mjera zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, nadzor nad funkcioniranjem i djelotvornošću zaštite i spašavanja, informacijsko-komunikacijsku potporu upravljanju i predvođenju akcija zaštite i spašavanja i financiranje zaštite i spašavanja, a sve s ciljem  sprječavanja ili ublažavanja rizika (opasnosti) od prirodnih i drugih nesreća, smanjenja ranjivosti i izloženosti ljudi i materijalnih dobara prirodnim nepogodama i drugim nesrećama  i  razvijanja svih kapaciteta pripravnosti u odgovoru na prirodnu i drugu nesreću.

Nastavljajući pozitivnu praksu prijama kojom se značajnom broju mladih omogućava osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva u zvanju za koje su se školovali, a čime se postiže njihova veća konkurentnost na tržištu rada, Vlada je usvojila Odluku o raspisivanju natječaja za prijam 40 osoba – vježbenika u županijska tijela uprave.

Vlada je donijela i Odluku o raspisivanju Javnog natječaja za izbor i imenovanje predsjednika i članova Upravnog vijeća Narodne knjižnice HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close