Sjednica

Vlada FBiH usvojila Izviješće o izvršenju Proračuna FBiH za 2020.

Izvješće će uputit Parlamentu FBiH radi razmatranja i usvajanja.
Gospodarstvo / Novac | 08. 04. 2021. u 14:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je usvojila izvješće o izvršenju Proračuna FBiH za 2020. godinu i uputit će ga Parlamentu FBiH radi razmatranja i usvajanja.

Izmjenama i dopunama prošlogodišnjeg Proračuna FBiH su, po osnovi prihoda, primitaka i financiranja, planirana sredstva od 5.508.9 milijuna KM, od čega su planirani prihodi 3.784.9 milijuna KM, dok je za račun financiranja planirano 1.375 milijuna KM. U odnosu na prethodnu godinu, proračun Federacije BiH je udvostručen, prije svega zbog integracije Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, te zbog trostruko većeg planiranog zaduženja u 2020. godini, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Od ukupno ostvarenih prihoda, primitaka i financiranja, prihodi od poreza ostvareni su u iznosu od 3.488,8 milijuna KM, neporezni su iznosili 411,8 milijuna KM, primljeni tekući transferi 4,5 milijuna KM, dok su prihodi po osnovi financiranja ostvareni u iznosu od 832,2 milijuna KM.

Prihodi od neizravnih poreza koji pripadaju FBiH kao najznačajnija stavka u proračunu (ukoliko isključimo doprinose za PIO/MIO), zabilježili su manje ostvarenje za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pad prihoda od neizravnih poreza posljedica je stanja izazvanog virusom COVID-19.

Prihodi od poreza ostvareni su u iznosu od 3.488,8 milijuna KM, što je 106 posto u odnosu na Izmjene i dopune Proračuna za 2020. godinu. U odnosu na prethodnu godinu porezni prihodi bilježe porast od 108 posto, što je posljedica integracije Federalnog zavoda MIO u proračun, te činjenice da je po osnovi doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje u 2020. godini na Jedinstveni račun Riznice uplaćeno 2.022,5 milijuna KM.

Ukupno obračunati rashodi i izdaci za 2020. godinu iznose 4.730,2 milijuna KM, što je 86 posto planiranog prema Izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2020. godinu.

Kao i na prihodovnoj strani, i ovdje je gotovo dvostruko uvećanje Proračuna nastalo integriranjem Federalnog zavoda za MIO, tako da usporedba ukupnih rashoda i izdataka s izvršenjem u prethodnoj godini nije realna.

Tekući transferi i drugi tekući rashodi, koji čine 74 posto ukupnog izvršenja Proračuna, iznose 3.492,5 milijuna KM, što je 90 posto planiranog Izmjenama i dopunama za 2020. godinu. Najveća izdvajanja odnose se na redovne mjesečne transfere: isplata mirovina 2.258,2 milijuna KM, za invalidnine 266,5 milijuna KM, za neratne invalidnine 137,8 milijuna KM, provedba Zakona o pravima demobiliziranih branitelja 36,2 milijuna KM, za provedbu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja 14,9 milijuna KM i transfer civilnim žrtvama rata 24,1 milijuna KM.

Kad je riječ o provedbi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih virusom, putem transfera za subvencioniranje doprinosa, iz Proračuna su isplaćena sredstva od 90,9 milijuna KM.

Transfer za zdravstvo iznosio je 72,5 milijuna KM, dok je za nabavku cjepiva putem instrumenta COVAX izdvojeno 13,6 milijuna KM.

Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima su od ukupno planiranih 89,5 milijuna KM, realizovane u iznosu od 164,5 milijuna KM, i odnose se na poticaj za poljoprivredu, veterinarstvo, prehrambenu industriju, te promet i komunikacije, industriju i turističko-ugostiteljsku djelatnost.

Na ime otplate duga vanjskog i unutarnjeg duga, te otplate domaćeg pozajmljivanja lani je izdvojen 659,1 milijun KM

Sredstva za ruralne konkurentnosti

Vlada FBiH je iz iz ovogodišnjeg Proračuna FBiH odobrila izdvajanje 318.903 KM za sufinanciranje Projekta „Razvoj ruralne konkurentnosti“ za 2021. godinu.

Ova sredstva predstavljaju sudjelovanje Federalne vlade u projektima koje finansira međunarodna zajednica.

Projekt „Razvoj ruralne konkurentnosti" se financira u ukupnom iznosu od 14,5 milijuna KM. Riječ je o kreditnim sredstvima FAD-a od 12,47 milijuna KM, grant sredstvima FAD-a od 0,528 milijuna KM, te proračuna FBiH za sufinanciranje od 1,58 milijuna.

Otvaranje posebnog namjenskog transakcijskog računa

Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu financija dala suglasnost da Poreznoj upravi FBiH otvori poseban namjenski transakcijski račun kao podračun u okviru Jedinstvenog računa Riznice.

Putem ovog računa bit će vršeni uplate i povrati sredstava na ime depozita za sudjelovanje u javnim prodajama (aukcija, licitacija i direktna prodaja) koje organizira Porezna uprava. Ovo se odnosi i na uplate i raspodjele dužne obaveze u postupku prinudne naplate poreznih obveza kada obvezu umjesto dužnika obavlja druga osoba sukladno odredbama propisa o prinudnoj naplati koje provodi ova uprava.

O radu federalnih institucija u uvjetima pandemije

S ciljem sprječavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom (COVlD-19), a vezano za rad u Vladi FBiH, danas rukovodioci federalnih organa uprave, federalnih upravnih organizacija, stručnih i drugih službi Vlade FBiH zaduženi su da odmah zaposlenike uputiti na korištenje godišnjeg odmora iz 2020. godine, odnosno korištenje prvog dijela godišnjeg odmora iz 2021. godine, vodeći pri tome računa da se obezbijedi nesmetano funkcionisanje organa.

Obavezni su i zaposlenike starije od 60 godina, te one s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i trudnice, uputiti na korištenje preostalog godišnjeg odmora iz 2020. godine, odnosno na korištenje prvog dijela godišnjeg odmora iz 2021. godine, u trajanju od najmanje 12 radnih dana, ukoliko su radnici već iskoristili godišnji odmor iz 2020 godine.

Upućuju se stranke koje komuniciraju sa organima da u skladu s preventivnim mjerama koje su na snazi, komunikaciju obavljaju isključivo putem telefona i elektronski, da sve podneske šalju putem pošte, te da izbjegavaju neposredan dolazak u prostorije organa.

Federalni organi uprave, federalne upravne organizacije, stručne i druge službe Vlade FBiH dužne su da se, s ciljem sprječavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom, u potpunosti pridržavaju odgovajućih odluka i zaključaka Vlade FBiH, kao i naredbi i preporuka nadležnih kriznih štabova.

Ostale odluke i zaključci

Vlada FBiH je donijela Odluku o usvajanju Akcionog plana o načinu izvršenja sudskih odluka iz radnopravnih odnosa državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH. Svi organi državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova u FBiH dužni su da postupe u skladu s aktivnostima definisanim Akcionim planom.

Usvojivši informaciju o realizaciji tačke 6. zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 5.12.2019. godine, Vlada BiH je danas prihvatila dokument "Prijedlog modaliteta redovnog revidiranja dijagnoza funkcionalnosti i potreba korisnika usluga u ustanovama socijalne zaštite u FBiH, kao i modalitet njihovih redovitih liječničkih kontrola”, te o tome upoznati Federalni parlament, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close