Nezadovoljstvo

Vlada FBiH traži tehničku pomoć od MMF-a

I Vlada Republike Srpske razmatra zahtjev za sličnu tehničku pomoć. Ipak, prava slika o ekonomskoj situaciji uskoro će biti poznata u izvještaju MMF-a za Bosnu i Hercegovinu.
Gospodarstvo / Novac | 22. 09. 2019. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakva je sudbina poduzeća u državnom vlasništvu? Mnoga su u vrlo teškoj situaciji pa je tehničku pomoć od MMF-a tražila Vlada Federacije. I Vlada Republike Srpske razmatra zahtjev za sličnu tehničku pomoć. Ipak, prava slika o ekonomskoj situaciji uskoro će biti poznata u izvještaju MMF-a za Bosnu i Hercegovinu.

U prvoj studiji MMF-a o poduzećima u državnom vlasništvu nismo dobili pozitivne rezultate. Kasnije će tome svjedočiti i nezadovoljstvo radnika nekih posrnulih poduzeća, prenosi Federalna.

''Državne firme generalno posluju na nekom autopilotu i nisu kao takve konkurentne. Konkurentnost se mora poboljšati kroz bolji menadžment i kroz jasne ciljeve '', ističe profesor financija Sanel Halilbegović.

Da bi djelomično bila riješena situacija lošeg poslovanja poduzeća u državnom vlasništvu, Vlada FBiH tražila je tehničku pomoć od MMF-a, koja se očekuje sredinom prosinca.

''Mnoga poduzeća u državnom vlasništvu posluju loše, što je sada evidentno u slučajevima Aluminija i rudnika Zenica i Breza. Transparentnost i nadzor u ovim preduzećima su nedovoljni. Naša misija će pružiti savjete o uspostavljanju liste svih poduzeća u državnom vlasništvu u FBiH, nadzor nad njihovim financijskim rezultatima, poboljšanju upravljačke strukture i utvrđivanju fiskalnih rizika'', poručio je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

I u samoj Vladi Federacije su svjesni da im je pomoć potrebna, a sve s ciljem da se restrukturiranjem neka od njih spase od propasti.

''Zajedno s našim timovima razmotrit će se poslovanje 48 javnih poduzeća koja su u većinskom vlasništvu Vlade FBiH i onda ćemo zajedno analizirati strukturu pozitivnog i negativnog poslovanja, strukturu dugova te zajednički raditi na modalitetima koji će unaprijediti njihovu produktivnost, efikasnost i profitabilnost'', kaže savjetnik premijera FBiH Goran Miraščić.

''Ako nam želi pomoći, MMF bi trebao ukazati na stavku stvaranja konkretnih ciljeva i golova za menadžment, tj., upravljačke strukture državnih firmi da bismo onda znali mjerljivo da vidimo kakvi su rezultati '', navodi Halilbegović.

Situacija je, ističu stručnjaci, alarmantna, čemu dodatno doprinosi i neformiranje vlasti u našoj državi. A još je neizvjesno i kakve podatke ćemo dobiti u izvještaju MMF-a o bh. ekonomiji koje očekujemo uskoro.

Kopirati
Drag cursor here to close