Pogrešan zaključak

Vlada FBiH se pravda: Pogrešno je da su radnici u Federaciji najsiromašniji u Europi

Iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine podsjećaju da "Eurostat" radi istraživanje za države, te da 'statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate, te tako ne obuhvaća BiH, koja još nema kandidatski status'.
Gospodarstvo / Novac | 15. 02. 2021. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

S obzirom na pogrešno interpretiranje podataka "Eurostat-a" o visini najniže plaće od određenih medija iz kojih su onda maliciozno izvukli naslov 'kako su radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine najsiromašniji u cijeloj Europi', iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine podsjećaju da "Eurostat" radi istraživanje za države, te da 'statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate, te tako ne obuhvaća BiH, koja još nema kandidatski status'.

Navođenjem podataka zagarantirane najniže plaće u Federaciji BiH (406 KM) i Republici Srpskoj (520 KM), upućuje na pogrešan zaključak 'kako su radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u Evropi'.

Iz Vlade FBiH napominju da se uz zagarantiranu najnižu plaću radnicima u Federaciji BiH isplaćuju i neoporezive naknade (topli obrok, prijevoz ...) u iznosu od 195 KM, čime se dolazi do podatka da je zagarantirana najniža plaća u Federaciji BiH 601 KM, a što je za 81 KM više od najniže zagarantirane plaće u Republici Srpskoj.

Vlada FBiH je prije nekoliko godina uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Usvajanjem tih zakona će automatski doći do povećanja minimalnih plaća i tada ćemo dobiti i puno jasniju sliku kolika je realna minimalna plaća, odnosno pokazat će se da će ona biti značajno veća od postojećih 406 KM, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close