Spašavanje

Vlada FBiH krenula u veliko zaduživanje na domaćem planu od 100 milijuna KM

Bitno je istaknuti da je u okviru redovitog transfera za MIO isplaćeno 18,1 milijuna KM verificiranog duga prema ovom fondu.
Gospodarstvo / Novac | 30. 04. 2020. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je usvojila izvješće o izvršenju proračuna Federacije BiH za 2019. godinu, koje će uputiti Parlamentu FBiH.

Izmjenama i dopunama proračuna Federacije BiH za 2019. godinu su, po osnovu prihoda, primitaka i financiranja, planirana sredstva od 2.701,8 milijuna KM, od čega je ostvareno 2.265 milijuna KM, ili 84 posto.

Raspodjela

Od ukupno ostvarenih prihoda, primitaka i financiranja, prihodi od poreza (porez na dobit, prihodi od indirektnih poreza) ostvareni su u iznosu od 1.676,0 milijuna KM, što je 74,01 posto ukupno ostvarenih prihoda, zatim neporezni prihodi (naknade, takse, novčane kazne...) od 354 milijuna KM, što je 15,62 posto ukupno ostvarenih prihoda, dok su prihodi po osnovu financiranja Proračuna ostvareni u iznosu od 234,9 milijuna KM, s učešćem od 10,37 posto u ukupnom ostvarenju.

U odnosu na 2018. godinu, ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranje manji su za šest posto ili u apsolutnom iznosu za 147,9 milijuna KM, na što je izravan utjecaj imao prihod od dividende iz akumulirane dobiti javnih poduzeća od 153 milijuna KM, te veće zaduženje od 20 milijuna KM u 2018. godini.

Ukoliko posmatramo ostvarenje prihoda po kategorijama, prihodi od poreza na dobit od 99,3 milijuna KM veći su za 17 posto, odnosno za 14,6 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupno obračunati rashodi i izdaci za 2019. godinu iznose 2.194,6 milijuna KM, što je 81 posto planiranog prema Izmjenama i dopunama Proračuna Federacije BiH za 2019. godinu. Rashodi i izdaci na gotovinskoj osnovi iznose 2.049,8 milijuna KM, što je 93 posto ukupno obračunatih.

U odnosu na prethodnu godinu, ukupni rashodi i izdaci manji su za devet, ili za 226,7 milijuna KM, što je rezultat znatno većeg izvršenja na pozicijama otplate duga i kapitalnih transfera u 2018. godini.

Najveća izdvajanja po osnovu tekućih transfera i drugih tekućih rashoda odnose se na redovne mjesečne transfere: za MIO 291,8 milijuna KM, za invalidnine 274,5 milijuna KM, za neratne invalidnine 139,3 milijuna KM, za provedbu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja 15,1 milijuna KM i za civilne žrtve rata 24,7 milijuna KM.

Bitno je istaknuti da je u okviru redovitog transfera za MIO isplaćeno 18,1 milijuna KM verificiranog duga prema ovom fondu.

Kroz transfere za zdravstvo izdvojena su 40,4 milijuna KM, a za kantone i općine, na ime financijske pomoći 18 milijuna KM, koliko je i planirano za 2019. godinu. Od realiziranih sredstava kantonima je isplaćeno 10,5 milijuna KM i to za Bosansko-podrinjski tri milijuna KM, za Hercegovačko-neretvanski 0,2 milijuna KM, za Unsko­sanski četiri milijuna KM, za Srednjobosanski 0,3 milijuna KM, za Tuzlanski 50 hiljada KM, za Zapadnohercegovački 1,1 milijuna KM, za Posavski 1,4 milijuna KM, za Kanton 10 0,4 milijuna KM i za Zeničko-dobojski 0,2 milijuna KM. Za općine je izdvojeno 7,5 milijuna KM.

Kao podrška zapošljavanju, iz proračuna za 2019. godinu je izdvojeno 10,2 milijuna KM za Zavod za zapošljavanje FBiH.

Kroz subvencije javnim poduzećima je, od planiranih 49,9 milijuna KM, u 2019. godini realizirano 45,9 milijuna KM, što je 92 posto planiranih sredstava. Od planiranih 76,4 milijuna KM za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima realizirano je 75,4 milijuna KM.

Prošle godine je proračun FBiH ostvario tekući suficit od 70.431.000 KM.

Zadužene putem emisije obveznica

Federalna vlada je odobrila zaduženje Federacije BiH putem emisije obveznica s ciljem prikupljanja sredstava za financiranje izdataka utvrđenih Proračunom FBiH za 2020. godinu, u nominalnom iznosu do 100.000.000 KM. Bit će emitirano 100.000 nominalne pojedinačne vrijednosti od po 1.000 KM, uz petogodišnji rok dospijeća.

Javni poziv za sudjelovanje u ovoj emisiji obveznica bit će objavljen se na internet stranici Federalnog ministarstva financija i Sarajevskoj burzi vrijednosnih papira (SASE), najkasnije sedam dana prije dana održavanja aukcije.

Doneseno rješenje za ulazak u posjed nekretnina na dionici Koridora Vc

Federalna vlada donijela je Rješenje kojim dozvoljava JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, kao korisniku eksproprijacije, ulazak u posjed više nekretnina potpuno eksproprisanih rješenjem Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenice od 13.3.2020. godine.

Korisnik eksproprijacije je 26.3.2020. godine podnio zahtjev za ulazak u posjedovih nekretnina u kojem se, pored ostalog, ističe da je postupak eksproprijacije vođen s ciljem izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Donja Gračanica - Nemila, poddionica Vranduk - Nemila na području Grada Zenice, nakon što je odlukom Vlade FBiH utvrđen javni interes. Podnositelj zahtjeva navodi da se radi o realizaciji ciljeva od javnog interesa i investiciji velike vrijednosti koja se financira iz međunarodnih finanxijskih sredstava, putem kreditnih sporazuma za realizaciju projekta Koridor Vc, te svako kašnjenje u dogovorenoj provedbi povlači za sobom isplatu zateznih kamata i penala na neutrošena sredstva.

Navedeno je i da je riječ izgradnji trase autoceste koja je na ovoj dionici i poddionici strateški bitna za privredu Federacije BiH, te da je to izuzetno frekventan putni pravac, što nalaže hitnost u nastavku gradnje.

Odluka o raspoređivanju donatorskih sredstava s namjenskog računa

Vlada FBiH danas je donijela odluku o raspoređivanju donatorskih sredstava s posebnog namjenskog transakcijskog računa otvorenog kao podračun u okviru Jedinstvenog računa Trezora Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Na osnovu raspoloživih i evidentiranih podataka na Jedinstvenom računu, odobren je utrošak sredstava ovog federalnog ministarstva i to u iznosu od 156.090 KM. Sredstva će biti korištena isključivo u skladu s pojedinačnim proračunima projekata koje odobravaju i kontroliraju donatori.

U ožujku 2017. godine zaključen je Okvirni sporazum o preventivnom arheološkom istraživanju i zaštiti arheoloških lokaliteta i spomenika kulture na trasi autoceste Koridor Vc između JP Autoceste FBiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta, u čijem sastavu se nalazi Zavod za zaštitu spomenika.

Ovim sporazumom Federalno ministarstvo, odnosno Zavod, je angažiran za izvođenje preventivnih arheoloških istraživanja na trasi autoceste Koridor Vc. Za te namjene otvoren je Poseban namjenski transakcijski račun na koji su Autoceste Federacije BiH uplatile sredstva namjenjena za isplate izabranim dobavljačima za ugovorene radove na dionicama/poddionicama Mostar Jug­ - Tunel Kvanj, Mostar Sjever - Mostar Jug, Putnikovo brdo (međuentitetska linija)­ - Medakovo, Ozimica - Poprikuše i Medakovo - Ozimica, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close