Vlada dala preko 900.000 KM za umirovljenje

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima grant sredstava sklopiti ugovore o dodjeli, s definiranim pravima i obvezama.
Gospodarstvo / Novac | 19. 10. 2018. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada odobrila je dodjelu korisnicima dijela sredstava utvrđenih u Proračunu Federacije BiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, namijenjenih za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima.

Kako je priopćeno nakon sjednice u Sarajevu, ova sredstva, u ukupnom iznosu od 912.283,95 KM, bit će uplaćena u svrhu umirovljenja zaposlenika osam gospodarskih društava.

Spas za umirovljenje

Konjuhu d.d. Živinice - u stečaju odobreno je 145.487,31 KM za uplatu doprinosa za MIO za 21 zaposlenika, Olimpu d.d. Gračanica 148.525,42 KM u svrhu umirovljenja deset zaposlenika, Remontmontaži d.d. Tuzla 68.748,02 KM za uplatu doprinosa za MIO za umirovljenje jedanaest zaposlenika, a Rudstroju d.d. - u stečaju Kakanj 142.670,12 KM za umurovljenje devet zaposlenika.

Krivaji-Mobel d.o.o. Zavidovići - u stečaju odobreno je 149.319,93 KM u svrhu umirovljenja 68 zaposlenika, Fortuni d.d. Gračanica - u stečaju 142.203,03 KM za umirovljenje 12 zaposlenika, IRM Company d.o.o. Tuzla 21.361,46 KM za umirovljenje sedam i Rudarinvestu d.o.o. Banovići 93.968,65 KM za umirovljenje pet zaposlenika.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima grant sredstava sklopiti ugovore o dodjeli, s definiranim pravima i obvezama.

Nakon zaključenja ugovora, a u skladu s dostavljenim popisima zaposlenika koji su stekli uvjete i ostvarili pravo za odlazak u mirovinu, sredstva će gospodarskim društvima biti uplaćena na račun Federalnog zavoda MIO.

Kredit

Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta IX transverzala - poddionica III (Rondo - Ulica Safeta Zajke, zajedno s vezom IX transverzale s LOT-om 2C Sarajevske obilaznice) u iznosu od 3.000.000 eura.

Prihvatila je i informaciju o ovom kreditu, kao osnova za vođenje pregovora, te zadužila Federalno ministarstvo financija, te ministarstva financija i prometa Kantona Sarajevo da u tim za pregovore o imenuju ovlaštene predstavnike.

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa EBRD-om, s kojim će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja, za koji će krajnji dužnik biti Kanton Sarajevo.

Federalno ministarstvo financija će Vladi FBiH podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usuglašenog Ugovora između BiH i EBRD-a, a današnji zaključak dostaviti Ministarstvu financija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

Kopirati
Drag cursor here to close