Vlada FBiH

Više od pola milijarde KM dodatnih sredstava za ubrzani gospodarski rast i podršku zdravstvu

Garancijski fond bit će ojačan s dodatnim sredstvima od 25 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 30. 05. 2021. u 11:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem dostizanja razine ekonomskih aktivnosti u Federaciji BiH s onim u periodu prije izbijanja pandemije koronavirusa, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u narednom razdoblju poduzimati dodatne mjere koje će biti osnov za ubrzani gospodarski rast.

Iz Vlade Federacije BiH za Fenu kažu da te mjere, između ostalog, podrazumijevaju i zakonska rješenja usmjerena na unapređenje troškovne i međunarodne konkurentnosti gospodarskih subjekata u Federaciji BiH, a čije provođenje treba značajno pomoći boljem pozicioniranju našeg gospodarstva za alternativne lance opskrbe.

Tako Vlada Federacije nastavlja s mjerama podrškegospodarstvu i u 2021. godini, što uključuje direktnu podršku ugroženim sektorima hospodarstva s ciljem održavanja likvidnosti, podizanje stupnja konkurentnosti, održavanje nivoa zaposlenosti, ali i otvaranje novih radnih mjesta.

Također, pojašnjavaju da se mjere odnose i na dalje jačanje uloge Garancijskog fonda, jačanje otpornosti zdravstvenog sektora, ali i dodatno financiranje aktivnih mjera zapošljavanja.

Garancijski fond bit će ojačan s dodatnim sredstvima od 25 milijuna KM. Ujedno, s 15 milijuna KM Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije definiraju  programe utroška sredstava za sufinanciranje troškova kamate za sve korisnike Garancijskog fonda.

Napominju također, da je Vlada već usvojila četiri nova kreditno-garantna programa. Dva iz sektora razvoja, poduzetništva i obrta koja su namijenjena mikro, malim i srednjim poduzećima, te obrtnicima i ostalim samostalnimgospodarskim djelatnostima.

Dva programa se odnose na sektor energije, rudarstva i industriju, i to za izvoznike i velika poduzeća.

Od pomenutih 15 milijuna KM za sufinanciranje troškova kamate, na posljednjoj sjednici federalna vlada je usvojila program za ovu namjenu u iznosu od šest milijuna KM za kredite iz oblasti energije, rudarstva i industrije.

Očekuje se vrlo brzo usvajanje i preostalih programa za sufinanciranje kamate i kreditno-garantnih programa.

U 2021. godini, pored redovnih programa utroška sredstava, Vlada planira dodatnu pomoć privredi u iznosu od 150 milijuna KM, a prvi korak će biti donošenje uredbe u iznosu od 100 milijuna KM.

Pored toga, za niže nivoe vlasti planiran je transfer u iznosu od 230 milijuna KM koji će biti iskorišten za pružanje podrške određenim sektorima gospodarstva.

Za zdravstveni sektor već je odobreno dodatnih 60 milijuna KM, a Federalni zavod za zapošljavanje s 50 milijuna KM provodi programe podrške zapošljavanju.

Kopirati
Drag cursor here to close