Kriptovaluta

Visa i Mastercard preispituju vlastitu podršku Facebookovoj Libri

Iako su prilikom najave lansiranja Facebookove kriptovalute i sustava za digitalna plaćanja bile među članovima organizacije i navedene kao investitori, dvije kartičarske kuće sada se nećkaju.
Gospodarstvo / Novac | 03. 10. 2019. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike svjetske kartičarske kuće Visa i Mastercard nećkaju se oko javne potpore Facebookovom projektu kriptovalute Libra. Početkom ljeta Facebook ih je bio stavio na popis investitora i partnera u ovom projektu, a uz renomirane kompanije poput PayPala, Andreessen Horowitza, Coinbasea, Bookinga i eBaya, Visa i Mastercard trebali su biti i članovi organizacije The Libra Association koja će upravljati cijelim projektom.

Međutim, u svjetlu nedavnih događaja oko Libre i glasnih protivljenja i sumnji koji dolaze sa svih stana, spomenute dvije velike kartičarske kuće navodno sada razmišljaju o tome hoće li poduprijeti Facebookove planove. Informaciju o tome doznao je inače pouzdani Wall Street Journal, izvještavajući o "pukotinama" koje se javljaju u koaliciji izvorno okupljenoj oko Libre, piše Bug.hr.

Ne žele dodatne kontrole

Osim Vise i Mastercarda svoju potporu bi mogli uskratiti i drugi financijski partneri Facebooka, ne želeći se dovesti u situaciju da im regulatori počnu "puhati za vratom" zbog pokretanja globalne kriptovalute. Nekoliko kompanija već je odbilo Facebooku dati javnu podršku za ovaj projekt, ali su i dalje na službenim stranicama navedene kao partneri i osnivači.

Iz drugih izvora doznaje se kako su dvojbe oko Libre izrazili i PayPal i Stripe. Navodno je za ovaj tjedan sazvan hitan sastanak dvadesetak glavnih članova The Libra Associationa koji bi se trebao održati u Washingtonu. Mnogi već nagađaju kako će problemi s partnerima odgoditi lansiranje Facebookove kriptovalute koje je izvorno bilo planirano za prvu polovicu 2020. godine, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close