Buć buć

VIDEO | Štakor zaplivao mostarskom Radoboljom

Gospodarstvo / Novac | 05. 09. 2017. u 17:25 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su se građani obradovali deratizaciji u Mostaru, čini se kako ona nije uspješna.

Čitatelji nam se često javljaju s pritužbama da i dalje, jako često viđaju kako štakori ''bezbrižno šetaju'' po smeću i izlaze iz rupa kojih u našem gradu ima na svakom koraku.

Inače, kada vidite jednog štakora po dnevnom svjetlu, to znači da je u kanalizacijskim cijevima, odvodima i podrumima skriveno njih na tisuće, rekao je u ranijem razgovoru za Bljesak.info diplomirani sanitarni inženjer Marko Bukovac, voditelj sanitarne služne tvrtke 'Agrariacoop' iz Mostara.

Podsjetimo, deratizacija u Mostaru je počela 29. svibnja, te je trajala do 20. lipnja.

Čitatelji su nam se žalili na to i da je deratizacija napravljena nepropisno, prilažući fotografije s razbacanim mišomorom.

''Na svakom ćošku u gradu možete vidjeti komadiće otrova, točnije mišomora. Ovime su ugrožene mnoge životinje, ali i ljudi. Na javnim površinama gdje je bačen mišomor ljudi izvode svoje ljubimce, a i veliki broj djece se igra baš na tim lokacijama'', kaže naša čitateljica.

Ranije je iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ izdana naredba upravo vezana za ovo pitanje.

''Vlasnici životinja su dužni u razdoblju provođenja deratizacije iste držati zatvorene ili pod nadzorom, te snose odgovornost u slučaju suprotnog ponašanja'', naveli su ranije u Naredbi i gdje su istaknuli kako je provođenje deratizacije na području Grada Mostara kontinuirano nadziralo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ, sanitarna inspekcija Grada Mostara i higijensko epidemiološke službe domova zdravlja u skladu s rješenjem Ministra.

Deratizacijom su obuhvaćene javne i zelene površine u pojasu naselja (gradska naselja), obale površinskih vodotoka u gradskim i prigradskim zonama, centralne deponije kao i neslužbena odlagališta smeća u gradskim naseljima, odgojno-prosvjetni i kulturni objekti i njihovi prostori, kolektivni centri za smještaj i boravak izbjeglih i prognanih osoba, objekti javnih zdravstvenih ustanova, javne ustanove administrativnog karaktera, vjerski objekti i groblja u gradskim naseljima, kanalizacijske mreže sa šahtovima i izlivenim kolektorima, sva javna mjesta na kojima postoji mogućnost razmnožavanja glodara, objekti i površine javnih ustanova, poduzeća i organizacija i svih fizičkih, pravnih i ostalih osoba uključujući sve uslužne djelatnosti, stacionirani objekti i sredstva javnog prometa, objekti za proizvodnju i promet živežnih namirnica i predmeta opće upotrebe (korisnici i vlasnici istih), objekti za pružanje javne higijene, zajednički prostori stambenih zgrada (podrumi i tavani).

Kopirati
Drag cursor here to close