Borba protiv inflacije

Venezuelanska kriptovaluta petro postaje službenom državnom valutom

Osim bolivara u ovoj će južnoameričkoj državi od sljedećega tjedna službena valuta biti i petro, što bi trebalo spasiti ekonomiju od inflacije.
Gospodarstvo / Novac | 15. 08. 2018. u 17:02 Bljesak.info
Kopirati
Foto: AFP / Maduro uveo kriptovalutu kao nacionalnu valutu

Venezuela je, prema najavama s kraja prošle godine, postala prva država svijeta koja je lansirala vlastitu kriptovalutu, a sada je ista postala i službenom nacionalnom valutom. Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro predsjedničkom je odlukom uveo kriptovalutu petro kao drugu službenu nacionalnu valutu.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petro će, osim što je dobio status službenog sredstva plaćanja u Venezueli, biti i obavezna jedinica u kojoj će se voditi računovodstvo nacionalne naftne kompanije PDVSA, javio je Bug.hr.

To znači da bi vrijednost petra trebala biti donekle vezana uz cijenu nafte, ali i uz "suvereni bolivar", novu nacionalnu valutu koja će istog dana stupiti na snagu (brišući pet nula s postojećih iznosa u bolivarima).

Suvereni bolivar i petro trebali bi od 20. ovoga mjeseca koegzistirati kao dvije jednako vrijedne valute, i trebalo bi biti lako moguće konvertirati jednu u drugu.

Uvođenjem petra kao "stablecoina" će se, smatra Maduro kao idejni začetnik ovog projekta, zemlja lakše boriti protiv hiperinflacije koja je u ovoj zemlji prilično uzela maha. Naime, početkom godine šalica kave u Venezueli koštala je 450 bolivara, a nedavno joj je cijena, zbog pada vrijednosti valute, dostigla milijun bolivara.

Kopirati