Smirivanje

Vatikanski novac je siguran

Novinar Gianluigi Nuzzi objavio je pet knjiga koje se temelje na vatikanskim dokumentima koji su procurili u javnost.
Gospodarstvo / Novac | 22. 10. 2019. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatikanske financije nisu ugrožene, kazala su u utorak dvojica visokih vatikanskih dužnosnika, zanijekavši tvrdnje iznesene u najnovijoj knjizi talijanskog istraživačkog novinara koji prati zbivanja u Vatikanu, piše Hina.

''Ovdje nema bankrota. Postoji samo potreba za revizijom troškova'', rekao je biskup Nunzio Galantino, čelnik vatikanske de facto središnje banke, APSA-e, za list Avvenire.

Novinar Gianluigi Nuzzi objavio je pet knjiga koje se temelje na vatikanskim dokumentima koji su procurili u javnost. Zadnja, "Posljednji sud", objavljena je u ponedjeljak.

U njoj se navodi da je papa Franjo u svibnju 2018. dobio interno izvješće u kojem je pisalo: "Deficit Svete Stolice dosegao je zabrinjavajuće razine, s rizikom da dovede do stečaja."

Navodi se i da APSA (Uprava dobara Apostolske Stolice) ima tajne bankovne račune i da je 2018. prvi put u povijesti imala deficit.

Deficit je bio posljedica jednokratnih rashoda kako bi se spriječilo zatvaranje vatikanske bolnice, rekao je Galantino i zanijekao da postoje tajni računi.

Biskup je upozorio da se ne vjeruje "izmišljenim" pričama koje "jako podsjećaju na roman 'Da Vincijev kod'" i odbacio sugestije da vatikanska 'stara garda' namjerno blokira Papine reforme.

Kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, Papin saveznik koji predsjeda panelom koji razmatra reformu Kurije, također je zanijekao Nuzzijeve tvrdnje.

''U Vatikanu opet imamo problem: netko pušta dokumente u javnost radi destabilizacije'', rekao je kardinal za La Repubblicu.

Kopirati
Drag cursor here to close