Ima se

Uvezli smo zlata i dragulja u vrijednosti 8,7 milijuna KM

Prema riječima zlatara, sve više bh. građana prodaje svoje vrijedne metale.
Gospodarstvo / Novac | 03. 09. 2019. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U samo sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno više od 13 milijuna KM vrijednih predmeta i nakita, što je više od tri milijuna više nego u cijeloj prošloj godini, podatak je Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, piše Avaz.

Prema riječima zlatara, sve više bh. građana prodaje svoje vrijedne metale.

''Često dolaze sa zlatnim lančićima, prstenjem, slomljenim nakitom i prodaju ga. Otkupna cijena zavisi od karata. Gram zlatnog nakita od osam karata košta oko 25 maraka, dok je najskuplji onaj od 18 karata, a cijena mu je oko 65 maraka. Dukat od 22 karata košta oko 70 maraka, a gram čistog zlata, odnosno poluge od 24 karata, košta oko 100 KM'', rekao je jedan sarajevski zlatar.

Uvoz se za četiri godine, prema podacima UIOBiH, skoro udvostručio. Tako je 2014. uvoz zlata, srebra i draguljarskih predmeta iznosio 6,3 milijuna KM, a lani je porastao na deset milijuna. U prvih sedam mjeseci ove godine najviše su se uvozili draguljarski predmeti i njihovi dijelovi od plemenitih metala (8,7 milijuna KM).

Cijene zlata dosegle su najvišu razinu vrijednosti u posljednjih šest godina, 1.337 eura po unci, što je najviše od travnja 2013.

Da zlato, dragulji i ostali plemeniti metali ostaju u BiH, potvrđuje podatak da je posljednjih godina smanjen ili stagnira njihov izvoz. Rekordan izvoz bio je 2013., kada je porastao na čak 35 milijuna. U posljednje četiri godine izvoz iznosi oko deset milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close