Vijeće ministara

Utvrđen prijedlog Zakona o trošarinama: Povećava se cestarina

Vijeće ministara BiH utvrdilo modificirani prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama
Gospodarstvo / Novac | 24. 11. 2017. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

M.M. / Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo modificirani prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama.

U modificiranom prijelogu su, uz suglasnost svih relevantnih sudionika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava.

Modificirani prijedlog s pratećim poboljšanjima je usuglašen na nivou ministara financija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konzultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertnu asistenciju delegacije EU u Sarajevu.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autoputova/autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta putova/cesta.

Set zakona o trošarinama je upućen u dalju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicijskog ciklusa u oblasti izgradnje autoputova i putova na teritoriji čitave BiH, što treba voditi k daljem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranja novih radnih mjesta, riopćeno je iz Vlade FBiH.

Podsjetimo, set zakona o trošarinama nekoliko puta je 'pao', a donošenje ovog zakona je  bilo ključno jer bi BiH u suprotnom mogla ostati bez brojnih 'povoljnih' europskih kredita.

Inače, povjerenik za europsko susjedstvo i proširenje Johannes Hahn nedavno je u pismu upozorio predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da će BiH izgubiti gotovo 500 milijuna maraka od EU odobrenih na nedavnom summitu u Trstu za infrastrukturne projekte te još stotine milijuna eura pomoći i povoljnih zajmova. Na summmitu EU i šest balkanskih zemalja, održanom u Trstu 12. srpnja, za BiH je odobreno financiranje četiri projekta. Uz 46 milijuna eura bespovratnih sredstava, EU je bila spremna financirati tri dionice na koridoru V c sa 200 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close