Poslovanje

Uspješna godina za Bosnalijek, prihodi porasli za 10 posto

Poslovni prihodi Bosnalijeka bilježe rast od 10% u odnosu na 2017. godinu, a kao i prethodnih nekoliko godina, Bosnalijek je najveći dio svojih prihoda od prodaje, čak 76%, realizirao na inozemnim tržištima.
Gospodarstvo / Novac | 17. 03. 2019. u 10:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošla godina je bila izuzetno uspješna za najveću farmaceutsku kompaniju u Bosni i Hercegovini. Bosnalijek d.d. je u 2018. godini ostvario značajan rast prihoda i dobiti, čime je nastavljen pozitivan trend iz proteklih nekoliko godina. 

Kako je za Fenu potvrdio generalni direktor Nedim Uzunović, poslovni prihodi Bosnalijeka bilježe rast od 10% u odnosu na 2017. godinu, a kao i prethodnih nekoliko godina, Bosnalijek je najveći dio svojih prihoda od prodaje, čak 76%, realizirao na inozemnim tržištima. 

Pozitivan trend imaju i svi ostali financijski pokazatelji, poput EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) koja je iznosila 25,5 milijuna KM, što je 10% više u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena je dobit prije oporezivanja od 15 milijuna KM, odnosno 14% više u odnosu na 2017. godinu. 

Takođe, 2018. godinu su obilježile i značajne investicije u proširenje proizvodnih kapaciteta, kao i okončanje radova na novim laboratorijama za kontrolu kvaliteta, što su ključni preduvjeti za rast i razvoj Bosnalijeka u budućnosti. 

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović ističe da postignuti rezultati predstavljaju snažan preduvjet za nove investicije i nova radna mjesta, a ujedno doprinose i jačanju domaćg gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close