UNO

Uvodi se elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava

Iz UNO je priopćeno da je novi elektronski servisi poreznim obveznicima omogućeni usvajanjem izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama, kao i Upute o registraciji korisnika elektronskih usluga.
Gospodarstvo / Novac | 03. 01. 2018. u 12:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine uvodi elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava za porezne obveznike.

Iz UNO su pojasnili da će danas putem elektronske pošte za 1.614 velikih poreznih obveznika proslijediti Izjavu o prihvaćanju uvjeta korištenja elektronskih usluga, koju obveznici moraju popuniti, te potpisanu i ovjerenu dostaviti u nadležni regionalni centar UNO do 12. siječnja ove godine.

Nakon pristiglih popunjenih Izjava o prihvaćanju uvjeta korištenja elektronskih usluga, UNO će sve velike porezne obveznike registrirati po službenoj dužnosti na novi E-portal do 1. veljače 2018. godine, kako bi se siječanjska PDV i akcizna prijava mogla podnijeti elektronskim putem do zakonskog roka, a to je 10. veljače 2018. godine.

Iz UNO je priopćeno da je novi elektronski servisi poreznim obveznicima omogućeni usvajanjem izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama, kao i Upute o registraciji korisnika elektronskih usluga UNO.

Svi ostali obveznici, koji ne spadaju u velike porezne obveznike, mogu podnositi zahtjeve za registraciju na E-portal nadležnom regionalnom centru UNO, jer  neće biti registrirani po službenoj dužnosti od UNO, već isključivo po podnesenom zahtjevu.

U suradnji s Udruženjem ekonomista ''Swot'', UNO će za porezne obveznike organizirati posebne seminare na kojima će biti predstavljene nove elektronske usluge i način procesa registracije. Seminari će biti održani u Tuzli 25. siječnja, u Sarajevu 26. siječnja, u Banja Luci 30. siječnja i u Mostaru 2. veljače ove godine.

''Korištenjem elektronskih usluga UNO, svi porezni obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza. U svakom trenutku imat će pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, podacima s porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uplate i sl. UNO na ovaj način otvora novo poglavlje u komunikaciji sa poreznim obveznicima'', naglašava se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close