Blokada države

Upitna listopadska plaća za zaposlenike državnih institucija

“Ukoliko VM ne održi sjednicu do 30. 9., od 1. listopada će biti stvarno problem isplate svih novčanih sredstava onih koji su zaposleni u institucijama BiH, onih koji primaju plaće iz državnog proračuna“.
Gospodarstvo / Novac | 01. 09. 2021. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas prisustvovali sastanku na kojem se trebao dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

Kazao je to novinarima u Sarajevu predsjedavajući Doma Denis Zvizdić nakon sastanka, dodajući da se njihovo prisustvo očekivalo imajući u vidu činjenicu da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) prisustvovao jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH, prenosi N1.

''Trebali su biti ovdje kako bismo se dogovorili o dinamici rada Doma. Ova sjednica je trebala biti krajem srpnja pa smo je prolongirali kako bismo našli rješenje i zakazali sjednicu. Zastupnici imaju pravo i obvezu prisustvovati sjednicama i nadležnim komisijama'', kazao je Zvizdić.

Rekao je da bi ovu krizu mogli prevladati povećanim nivoom odgovornosti svih koji sudjeluju u procesima, kako ministara, tako i zastupnika.

''Skrećem pažnju da je blokirano usvajanje zakona koji su bitni za europske integracije BiH čime gubimo šansu da se do kraja godine otvori rasprava o dobivanju kandidatskog statusa. Nemamo proračun BiH, svi građani trpe. Očekujemo da će se ovakav pristup promijeniti. Siguran sam da se do kraja rujna mora donijeti odluka o privremenom financiranju. Očekujem da ministri glasaju za to, u protivnom 7.000 zaposlenika u državnim institucijama koje dolaze s teritorije RS će ostati bez plaća. Apeliram da budemo odgovorni prema radnom mjestu gdje radimo. Da se ponašamo u skladu s odredbama Ustava i Poslovnika'', dodao je Zvizdić.

Jedan od sudionika sastanka bio je i Dženan Džonlagić iz DF-a koji je kazao:

“Ja bih želio dva aspekta da naglasim vezano za nefunkcioniranje PS BiH i slijedom toga Vijeća ministara BiH. Želim da naglasim ugrožavanje financijskog aspekta, proračun institucija za 2021. godinu nije usvojen. Znači da će za isplatu svih sredstava biti potrebna nova odluka, ukoliko ne bude te odluke o privremenom financiranju za posljednji kvartal 2021. godine, neće biti moguće isplate s državnog računa prema svim zaposlenim u institucijama u BiH. Jedini potpis koji može na osnovu odluke VM BiH to omogućiti, jeste potpis državnog ministra financija i trezora BiH za studeni i prosinac“.

“Ukoliko VM ne održi sjednicu do 30.9., od 1. listopada će biti stvarno problem isplate svih novčanih sredstava onih koji su zaposleni u institucijama BiH, onih koji primaju plaće iz državnog proračuna“, dodao je Džonlagić.

Naime, politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucija odbijaju dolaziti na posao otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Kopirati
Drag cursor here to close