Mi-Mo

UNO je morao izvršiti uvid u Lijanovićevu firmu

Potraživanja firme “Mi-MO” veća od dva milijuna maraka
Gospodarstvo / Novac | 28. 11. 2017. u 21:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Na suđenju za organizovani kriminal, pranje novca i porezne utaje, vještak Obrane je rekao da je firma 'Mi-MO' ugovore o cesiji, odnosno prenosu potraživanja, s firmom “Lijanovići” zaključila prije nastanka obveze plaćanja poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Vještak ekonomske struke Mirsad Šarić je kazao da je nalaz naačinio po nalogu Suda BiH i da mu je najveći dio dokumentacije za firmu “Mi-MO” osigurala Obrana.

Šarić je naveo da je imao na uvid i nalaz vještaka financijske struke kojeg je angažiralo Državno tužiteljstvo i da je pravio komparacije na osnovu tog dokumenta jer su obrađeni isti ugovori o cesiji nastali većinom u veljaiči 2007. godine.

''Za takve ugovore je vještak Tužiteljstvo konstatirao da su protivni Zakonu o financijskom poslovanju, a zakon kaže da se ne mogu zaključivati nakon dospjele obveze. Evidentno je ipak da su zaključeni prije dospjele obveze, odnosno prije 10. ožujka 2007. godine'', pojasnio je vještak, a navedeno je u priopćenju BIRN-a.

Istaknuo je i da je jedan od načina na koji Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) može pristupiti naplati jeste uvođenje “posebne sheme” ukoliko procijeni da obveze postaju rizične i na taj način naplatu izvrši iz obveze potraživanja dužnika.

''Uprava za neizravno oporezivanje je mogla i morala izvršiti uvid u potraživanja firme ‘Mi-Mo’ iz kojih je mogla naplatiti PDV'', dodao je vještak.

Nije mogao reći jesu li poslovne knjige ove firme uništene, ali je pojasnio da je pri naačinjavanju nalaza imao na uvid odluku Vlade Federacije BiH o proglašenju prirodne nepogode iz 2012. godine.

Na jednom od prošlih ročišta vještak je kazao kako je UNO u zapisniku konstatirala da su uništene poslovne knjige, ali ne na koji način.

Na kraju je vještak naglasio i da su, zaključno sa 10. ožujkom 2007., potraživanja firme ‘Mi-MO’ prema dužnicima iznosila preko dva milijuna maraka.

Optužnica tereti Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića, kao i Miroslava Čolaka, za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Tužitelj Ismet Šuškić je tijekom unakrsnog ispitivanja vještaku pročitao dio nalaza u kojem stoji da “porezni obveznik nije pronađen na adresi, da je proglašen nesolventnim i oduzet je identifikacijski broj”, na šta je Šarić rekao da se koristio zapisnicima koje je imao na raspolaganju.

“Meni je dilema kako UNO nije mogla naći firmu na prijavljenoj adresi ako je redovno podnosila PDV prijave iskazivane nulom. To ukazuje da nije bilo aktivnosti jer obveznik nije ostvarivao ni prihode ni rashode'', kazao je vještak i dodao da je sve PDV prijave potpisao Bahilj.

Nastavak suđenja je 12. prosinca

Kopirati
Drag cursor here to close