Horizontalni monitoring

UNO BiH uvodi novi vid kontrole poreznih obveznika

Pilot projekt ''Horizontalnog monitoringa'' UNO je započela prije više od tri godine u Regionalnom centru u Banja Luci s 15 velikih poreznih obveznika.
Gospodarstvo / Novac | 05. 05. 2018. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) BiH predstavili su novi način kontrole poreznih obveznika - “Horizontalni monitoring”.

U pitanju je kontinuirano praćenje poreznih obveznika tokom cijele godine, bez standardnih kontrola u kojima poreski inspektori odlaze u kontrole i u kompanijama provode 15-30 dana, ovisno o dužini kontroliranog perioda.

Pilot projekt ''Horizontalnog monitoringa'' UNO je započela prije više od tri godine u Regionalnom centru u Banja Luci sa 15 velikih poreznih obveznika, priopćeno je danas iz UNOBiH.

U tom periodu inspektori UNO su sa poreskim obveznicima uspostavili suradnju kroz elektronsku korespondenciju, na način da je potpisan Protokol o elektronskom obavještavanju UNO.

''Porezni obveznici su vršili razvoj poslovnih i računovodstvenih procesa po preporukama i uputstvima iz UNO, a ujedno je uspostavljen susav interne revizije u svakoj kompaniji za poštivanje propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja, kako bi se rizik od eventualnih grešaka sveo na minimum'', rekao je Dejan Radić, šef Grupe za kontrolu velikih poreznih obveznika UNO u Regionalnom centru Banja Luka, predstavljajući ''Nove usluge poreznim obveznicima UNO'' na Jahorina ekonomskom forumu 2018.

Da je novi vid praćenja - kontrola poreznih obveznika  odlično prihvaćen i od poslovne zajednice, potvrdila je Jasmina Lopičić, izvršni direktor za financije kompanije m:tel, koja je na Jahorina ekonomskom forumu 2018. istaknula da je ova kompanija jedan od najvećih i najurednijih platiša poreza u BiH.

U pilot projekt ''Horizontalnog monitoringa'' od početka je uključena i kompanija “Tropic i MojMarket”, a prednosti novog načina praćenja poreznih obveznika pozdravio je i Aleksandar Šuman, direktor financija i računovodstva ove kompanije.

Uvođenje ''Horizontalnog monitoringa'' kao posebnog vida kontrole poreznih obveznika podržala je i Ambasada Velike Britanije u BiH, financirajući dolazak poreznih eksperata iz Nizozemske u UNO, gdje se trenutno priprema podzakonska legislativa, nakon čijeg bi usvajanja UNO trebala potpisati posebne sporazume sa kompanijama koje će ući u sustav ''Horizontalnog monitoringa''. 

Implementator posebnog projekta Veleposlanstva Velike Britanije u BiH je kompanija PWC, čija je predstavnica Mubera Brković na Jahorini posebno naglasila da se radi o potpuno novom iskoraku na našim prostorima kad su u pitanju kontrole poreznih obveznika, te predložila da se i entitetske poreske uprave aktivno uključe u ovaj novi način praćenja poreznih obveznika.

U okviru panela ''Nove usluge poreskim obveznicima UNO'' na Jahorini je prezentiran i set ostalih novih elektronskih usluga koje su na raspolaganju poreznim obveznicima, a koje je UNO ponudila puštajući u funkciju početkom 2018. godine novi E-portal.

 

Pomoćnica direktora u IT sektoru u UNO Svjetlana Perković pozvala je sve porezne obveznike da se što prije registriraju za elektronsku komunikaciju sa UNO i to na način da ispune izjavu na E-portalu i pošalju je Upravi.

''Posebno želim naglasiti da će od početka 2019. godine podnošenje prijava za PDV i trošarinu biti obavezno elektronski za sve poreske obveznike. Zato je bolje da poreski obveznici što prije uđu u elektronsku komunikaciju s UNO'', navela je Perković.

Kopirati
Drag cursor here to close