Požalili se

Vlada HNŽ s predstavnicima VE: Financije su na udaru, zbog naslijeđenih dugova

Vlada HNŽ-a i predstavnici Vijeća Europe o lokalnoj i županijskoj samoupravi
Gospodarstvo / Novac | 21. 02. 2019. u 17:13 Fena
Kopirati
Foto: PR Vlada HNŽ / Predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za BiH 

Predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za BiH razgovarali su u četvrtak u Mostaru o razvoju i glavnim izazovima pred lokalnom i županijskom samoupravom u HNŽ-u te međuopćinskoj, međužupanijskoj i prekograničnoj suradnji.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Suad Balić i predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a Veselko Čerkez sastanak su održali s izvjestiteljicama Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za BiH Leilom Hunziker i Karlom Deyonghe.

Ministar Balić i predstojnik Čerkez naglasili su vrlo dobre rezultate rada Vlade HNŽ-a, istaknuvši kako bi oni zasigurno bili još bolji kada bi se izmijenio Zakon o pripadnosti javnih prihoda, na čiju nepravednost Vlada HNŽ-a ukazuje već dužni niz godina. Govorili su i o ozbiljnom financijskom udaru kojemu je, zbog naslijeđenih dugova, tužbi i pravosnažnih sudskih presuda, izložen županijski proračun, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Unatoč poteškoćama, Vlada uspješno ostvaruje zacrtane ciljeve, a ispunjavanje svih obveza nikada nije dovedeno u pitanje, zaključili su ministar Balić i predstojnik Čerkez.

Također, istaknuli su odličnu suradnju s jedinicama lokalne samouprave koja se ogleda u provedbi više infrastrukturnih projekata. Posebno su naglasili Projekt energetske učinkovitosti odnosno obnovu školskih i drugih javnih objekata koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, pomoć u izgradnji i rekonstruiranju cestovne infrastrukture, te potporu lokalnim kulturnim, športskim i drugim institucijama i sadržajima.

Govoreći o stanju lokalne samouprave, sudionici sastanka poglavito su se osvrnuli na Grad Mostar, podsjećajući na to kako već duži niz godina ne funkcionira Gradsko vijeće niti su provedeni lokalni izbori, navodi se u priopćenju.

Kopirati