Koje blagostanje

Umirovljenici strpite se do 5. rujna - idu mirovine veće za čak 2,8 posto

Tada će umirovljenici u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. siječnja 2020. godine.
Gospodarstvo / Novac | 19. 06. 2020. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održan sastanak s direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dva federalna udruženja umirovljenika sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim suradnicima.

Federalni premijer obavijestio je predstavnike umirovljenika da će biti usklađene sve mirovine, izuzev onih najviših, za ovu godinu i to za 2,8 posto. Ovo uvećanje proizlazi iz člana 79. Zakona o PIO/MIO, a bit će isplaćeno s mirovinama za kolovoz 5. rujna ove godine. Tada će umirovljenici u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. siječnja 2020. godine.

Dogovoreno je i da do kraja rujna ove godine budu usuglašene izmjene i dopune Zakona o PIO, kojim će, između ostalog, biti riješeno i pitanje izvanrednog usklađivanja mirovina.

Umirovljenici su se pokazali kao faktor stabilnosti tijekom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje s važenjem 31. srpnja i zato smo u mogućnosti da s mirovinom za kolovoz počnemo isplatu uvećanih mirovina za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o PIO. Mi smo i dosad surađivali veoma korektno i moj i stav ove Vlade je uvijek bio da provedemo dogovoreno s vama, ali da to bude na realnim osnovama kako bi bilo i ispoštovano. Novi zakon o PIO je definitivno velika prednost i koja god Vlada da dođe i ko god bude na čelu Zavoda PIO/MIO, vi umirovljenici ste osigurani zakonom'' kazao je Novalić.

Direktor Krnjić je podsjetio da je dosad ispoštovan svaki dogovor s umirovljenicima, te naglasio potrebu izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO, podsjetivši da je i prilikom usvajanja u Parlamentu FBiH zaključeno da će biti praćena njegova provedba i, u skladu s tim, pripremane korekcije.

''Moramo svi biti svjesni da ni novi zakon nije mogao drastično uvećati mirovine, ali da je postavio temelje za njihovo kontinuirano i realno povećanje. Bitno je da je naš mirovinski sistem na zdravoj osnovi'', kazao je Krnjić.

Predstavnici umirovljenika su premijeru Novaliću i direktoru Krnjiću ukazali na status umirovljenika od kojih njih većina, kako su istakli, žive od minimalne mirovine, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obveze. Naglasili su da njihovoj populaciji Zakon o PIO daje veliku sigurnost u redovnoj isplati mirovina, ali i da su neophodne određene izmjene i dopune, posebno one vezane za članove koji reguliraju izanredno usklađivanje.

''Odlazimo odavde veoma zadovoljni, jer možemo reći da ispunjavate ono što ste nam i obećali. I vama i Vladi FBiH dajemo veliku podršku. Iako je „korona zakonom“ bilo suspendirano usklađivanje mirovina, koje evo sad možemo najaviti, značajno je bilo da ste kroz taj isti zakon dali garanciju isplata mirovina na dostignutom nivou. To je nama značilo puno'' kazao je Mehić.

Od stupanja na snagu novog Zakona o PIO/MIO, 1. ožujka 2018. godine, izvanredno su usklađene stare mirovine za deset i pet posto, sve minimalne mirovine, a zatim je uslijedilo i njihovo redovno usklađivanje, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close