Planovi

Umirovljenici najavili za što će se boriti u 2019.

''Sve nam se spojilo i starost i ekonomska nemoć i zdravstveno stanje, pa umirovljenik ujutro gleda da li da kupi lijek ili osnovne životne namirnice'', kaže Mehić.
Gospodarstvo / Novac | 07. 01. 2019. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda MIO, u Federaciji BiH je 415.828 umirovljenika od čega više od 60% prima najnižu mirovinu od 348 KM.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika, kroz kojeg djeluje oko 210.000 članova, Redžo Mehić rekao je za Oslobođenje da će fokus njihovog rada u 2019. biti na zdravstvenoj zaštiti umirovljenika.

''Gorući nam je problem zdravstvena zaštita. Posebno nas pogađaju cijene lijekova koje su najveće u cijeloj regiji. Ove godine planiramo i okrugli stol o zdravstvenoj zaštiti umirovljenika u FBiH. Tražit ćemo da zdravstvena zaštita ide na razinu FBiH, sad su neujednačene i usluge i cijene lijekova. U 11 zavoda ima previše administracije. Moramo se izboriti da se umirovljenicima za lijekove koji su im neophodni, a plaćaju se, refundira novac. Sve nam se spojilo i starost i ekonomska nemoć i zdravstveno stanje, pa umirovljenik ujutro gleda da li da kupi lijek ili osnovne životne namirnice'', kaže Mehić.

Oslobođenje navodi kako se s izraženijom stabilizacijom mirovinskog fonda u ovoj godini stvaraju uvjeti za povećanje bar najnižih mirovina.

Mehić podsjeća kako je prošla godina donijela novi Zakon o MIO s određenim povoljnostima. Konačno je uveden bodovni sustav obračuna mirovina, što bi trebalo značiti pravedniji sustav, zaustavljeno je povećanje najviših mirovina dok najniža ne bude u visini jedne petine najviše, a ozakonjena je i isplata troškova za pogrebne troškove umirovljenika, što se svugdje u regiji odavno prakticira.

U 2018. je došlo i do povećanja, odnosno usklađivanja mirovina i to nakon 52 mjeseca, a umirovljenici su se lani izborili i za planiranje sredstava za rehabilitaciju teško bolesnih umirovljenika i njihovih supružnika u 2019. godini, navodi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close