Došlo do grla

Umirovljenici će pužući na prosvjede

Umirovljenici s kojima je razgovarala ekipa Nezavisnih novina naveli su kako ne mogu više živjeti u bijedi i neimaštini, te da bez pomoći vlastite djece, ukoliko rade, ne bi mogli sastavljati kraj s krajem.
Gospodarstvo / Novac | 20. 10. 2017. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljenici u Federaciji BiH kažu kako će 25. listopada doći na prosvjed ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu "makar i puzeći" jer im je došlo "do grla".

Umirovljenici s kojima je razgovarala ekipa Nezavisnih novina naveli su kako ne mogu više živjeti u bijedi i neimaštini, te da bez pomoći vlastite djece, ukoliko rade, ne bi mogli sastavljati kraj s krajem.

Vjerovanje Novaliću


Marija Medić, umirovljenica iz Sarajeva, kaže za Nezavisne novine da će izaći na prosvjede i da ih je odavno trebalo održati.

"Dijete moje, gluha sam i invalid sa štakom, ali bih izašla da prosvjedujem. Davno je trebalo da izađemo. Eno, u Hrvatskoj su prije tri mjeseca ponovo povećali mirovine, a nama i kad povećaju, daju nam crkavicu, da se i ne osjeti", kaže Marija.

Živi od 326 KM mirovine. Ističe da joj ne pomaže sin, ne bi mogla kupiti ni lijekove.

"Sin mi je profesor. tjedno ima samo dva dana sate, pa ono što zaradi plati režije i meni lijekove, a ja svoju mirovinu trošim na hranu", kaže Marija.

Umirovljenik Kadrija Hašimović kaže kako je prosvjed potreban i da bi on došao, ali pošto je stopostotni invalid, skoro slijep zbog dijabetesa i slabo pokretan, upitan je njegov dolazak. Kaže da mirovinu, koja je vrlo mala, dobiva iz tri države.

"Iz Makedonije dobijem 120, iz Srbije 150, a iz BiH 80 KM. Sreća je da imam dva sina elektroinženjera i suprugu koja je u snazi i još može da se brine za mene", rekao je.

Umirovljenik Fuad Maslić, koji je bio predsjednik Udruženja penzionera na Grbavici - Novo Sarajevo. Ističe da je više puta Mehmedaliji Rapi, predsjedniku Udruženja penzionera FBiH, govorio da ne treba da vjeruje federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

"On laže", kaže Maslić. Priča da je bio potpukovnik prije rata, te da ima najmanju mirovinu od svih njegovih kolega u regiji.

"Moja mirovina je 500 KM. Djeca mi pomažu. Bogu hvala na njima jer bez njih ne bih lijepo živio", kaže Maslić.

Malo i 750 KM

Bivša sarajevska prosvjetna djelatnica Slobodanka Dizdarević kaže da bez djece ne bi dobro živjela iako joj je mirovina 750 KM.

"Veliki je stan u kojem živim. Režije su više od 350 KM, a bez dječje pomoći ne bih mogla sebi priuštiti neke stvari kao sada", kaže Slobodanka, koja ne vjeruje da će doći do prosvjeda, jer će se, kako je rekla "Rapa opet dogovoriti".

Nezavisne novine navode kako su umirovljenici odlučili na svoj dan, Dan umirovljenika, koji se obilježava 25. listopada, izaći na prosvjede kako bi ukazali na loš status najstarije populacije. Prošlog mjeseca u FBiH je bilo registrirano 410.000 umirovljenika.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera FBiH, kaže da je dolazak organiziran i ograničen, kako ne bi bilo blokada. Očekuju da će biti između 12.000 i 15.000 umirovljenika iz svih krajeva FBiH.

Zbog teškog života čelnici Udruženja penzionera su od Vlade FBiH zatražili povećanje mirovina. Međutim, i pored obećanja, novog prijedloga zakona o MIO još nema, a iz Udruženja tvrde da je "zapeo" u resornom ministarstvu. Odgovor iz Ministarstva što je sporno i zašto prijedlog ne šalju Parlamentu novinari nisu dobili.

Kopirati
Drag cursor here to close