EU

Ujedinjeni Arapski Emirati i Švicarska neće više biti oaze

Uključivanje američkih teritorija na crnu listu već dugo izaziva napetosti u odnosima SAD-a i EU-a koji su proteklih dana dodatno pogoršani nakon WTO-ova odobrenja američkih kompenzacijskih carina na uvoz iz EU-a zbog nepropisnih europskih subvencija
Gospodarstvo / Novac | 04. 10. 2019. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri financija Europske unije spremaju se izbrisati s popisa poreznih oaza Ujedinjene Arapske Emirate i Švicarsku a zadržat će Američku Samou, Guam i Američke djevičanske otoke, pokazuje dokument Europske unije.

EU je uspostavio crnu i sivu listu poreznih oaza u prosincu 2017. godine nakon što su novinari otkrili složene manevre kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje smanjiti porezne obaveze, piše Hina.

Crna lista obuhvaća zemlje koje ne surađuju s EU-om u poreznim pitanjima. Mjesto na crnoj listi za njih znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcijama s EU-om.

Na sivoj su pak listi zemlje koje imaju neadekvatne porezne standarde ali su se obavezale izmijeniti propise u skladu s europskim zahtjevima.

Bruxelles redovno ažurira liste, isključujući zemlje koje su poboljšale poreznu regulativu ili dodajući nove.

Očekuje se da će na sastanku 10. listopada ministri financija EU-a izbrisati s crne liste Ujedinjene Arapske Emirate i Maršalske otoke u Tihom oceanu. U tom bi slučaju na listi ostalo devet zemalja - Belize, Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i tri američka prekomorska teritorija, piše Hina.

Uključivanje američkih teritorija na crnu listu već dugo izaziva napetosti u odnosima SAD-a i EU-a koji su proteklih dana dodatno pogoršani nakon WTO-ova odobrenja američkih kompenzacijskih carina na uvoz iz EU-a zbog nepropisnih europskih subvencija Airbusu.

Ujedinjeni Arapski Emirati trebali bi biti izbrisani s liste budući da su u rujnu usvojili nove propise o poreznim strukturama, stoji u dokumentu EU-a. Ta zemlja inače ne naplaćuje korporativne poreze pa je zanimljiva kompanijama u potrazi za porezima manjim od onih u zemljama u kojima posluju.

Ta činjenica sama po sebi ne bi joj priskrbila mjesto na europskoj list ali je Bruxelles - kako bi smanjio rizik izbjegavanja poreza - zatražio od vlasti da ubuduće registriraju samo one kompanije koje kod njih i posluju.

Švicarska bi pak idućeg tjedna trebala biti izbrisana s europske sive liste poreznih oaza zahvaljujući poreznoj reformi koja je, prema dokumentu EU-a, dovoljna da se ispune europski standardi.

Srbija, Albanija, Kostarika i Mauricijus također će idućeg tjedna biti izbrisani s europske sive liste poreznih oaza, na kojoj će pak ostati zemlje poput Kajmanskih otoka, Turske, Bahama i Bermuda, dodaje Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close