Ozbiljna šteta

U Trebinju manje kupaca iz Dubrovnika

Zbog posljedica virusa korona dosta poduzeća ima velike gubitke
Gospodarstvo / Novac | 02. 05. 2021. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dubrovčani manje kupuju robu i usluge kod privrednika iz Trebinja uslijed pandemije virusa korona, zbog čega domaći privrednici trpe veliku štetu, izjavio je Srni predsjednik Područne privredne komore Trebinje Duško Pantović.

"Svakodnevno razgovaram s gospodarstvima i sad oni trpe ozbiljnu štetu zbog nedostatka klijenata iz Dubrovnika", rekao je Pantović.

On je napomenuo da zbog posljedica virusa korona dosta poduzeća ima velike gubitke, ne samo ugostitelji, već i tržni centri i trgovački lanci, koji ne uspijevaju da premaše gubitke zbog nedostatka kupaca iz Dubrovnika.

Predsjednik Područne privredne komore Trebinje ukazao je da privrednici u Trebinju imaju probleme jer su mnogi uglavnom bili oslonjeni na kupce iz Dubrovnika, kojih je sada manje, ali je izrazio očekivanje da će se stabilizacijom situacije s korona virusom ta trgovina vratiti na staro i da će nastaviti da raste, piše Srna.

"Dolazak građana Dubrovnika u kupovinu u Trebinje je za našu privredu pozitivan jer doprinosi razvoju domaćih poduzeća", rekao je Pantović, istakavši da je taj vid trgovine između Trebinja i Dubrovnika značajan jer je dosta privrednih subjekata iz Trebinja baziralo svoje proizvode i usluge prema tržištu Dubrovnika.

On je ocijenio da su glavni razlog velikog broja kupaca s dubrovačke regije u Trebinju, prije svega, povoljna cijena robe i usluga, dok su u Dubrovniku te cijene prilagođene turistima i europskim cijenama, pošto je Hrvatska članica EU.

Građani Dubrovnika u Trebinju uglavnom kupuju poljoprivredne, prehrambene i tekstilne proizvode koji su znatno povoljniji nego u Dubrovniku, a zainteresirani su i za kupovinu i narudžbe namještaja, naveo je Pantović i dodao da, međutim, posljednjih mjeseci zbog korona virusa nijedan komad namještaja nije prodat u Dubrovniku.

Ukazao je da poljoprivrednici i gospodarstvenici iz Trebinja i Republike Srpske imaju što da ponude, i robu i usluge, i to po povoljnim cijenama dubrovačkom i hrvatskom tržištu.

Ta vrsta suradnje, ukazao je, domaćim gospodarstvenicima je značajna i zbog izlaza na tržište Hrvatske koja je članica EU, jer domaći privrednici tako stječu odgovarajuće iskustva i certifikate da su njihovi proizvodi usklađeni sa europskim tržištem, a tako im se, kako je rekao, dalje otvaraju i nova tržišta.

Pantović je ukazao da, osim u poljoprivrednoj, prehrambenoj i proizvodnji namještaja, najveći potencijal za unapređenje suradnje između privrednika iz Hercegovine i Republike Srpske i Hrvatske vidi u građevinskoj industriji.

"Mi imamo ozbiljne građevinske firme ne samo u Hercegovini, već i u cijeloj Republici Srpskoj koje mogu da izađu na tržište Hrvatske da grade, bilo da je riječ o stanogradnji, niskogradnji, visokogradnji i izgradnji generalno", istakao je Pantović.

Prema njegovim riječima, sve što nude proizvođači iz Republike Srpske, na primjer u vezi s drvetom, kao što je proizvodnja namještaja, građe, stanogradnje, može da bude visoko konkurentno na tržištu Hrvatske.

Naglasio je da je izlazak mesne industrije iz Republike Srpske i BiH na tržište Hrvatske i EU također bliska perspektiva i da bi u toj oblasti mogla da se ostvari značajna suradnja između privrednika dvije zemlje.

Pantović je međutim ukazao da domaće norme za mesnu industriju još nisu usklađene sa normama EU, ali da se na tome radi.

Kopirati
Drag cursor here to close