Minimalna mirovina 370 KM

U travnju usklađivanje mirovina: Očekuje se rast od 3,5 posto

Podsjetio je da su najniže mirovine u ovoj godini već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna mirovina u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.
Gospodarstvo / Novac | 26. 03. 2019. u 09:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje 15. travnja uskladit će mirovine, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve umirovljenike uz iznimku onih koji primaju najvišu mirovinu.

Glasnogovornik Zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić kazao je u izjavi za Fenu kako se radi o redovitom godišnjem usklađivanju mirovina koje je predviđeno novim zakonom.

''To se radi 15. travnja svake godine na temelju dva parametara - realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena. Na osnovu ta dva podatka dobije se postotak. Točan iznos bit će poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje mirovina iznositi oko 3,5 posto'', pojasnio je Kvesić.

Podsjetio je da su najniže mirovine u ovoj godini već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna mirovina u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.

Odluka o povećanju mirovina primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja 2019. godine, pa će svi umirovljenici u petom mjesecu dobiti uvećane mirovine za travanj, kao i razliku za prva tri mjeseca.

''Ukupno potrebna dodatna sredstva za ova dva povećanja iznose oko 90 milijuna na godišnjoj razini što će se podmiriti iz redovitih prihoda Zavoda. Priljev prihoda je zadovoljavajući i neće biti problema pri isplati mirovina'', kazao je Kvesić.

Kopirati
Drag cursor here to close