Federalna blagajna

U proračunu povećanje plaća dužnosnicima, a ne poticaj za ostanak

Proračunom je predviđeno da državni službenici u F BiH dobiju u prosjeku 50 do 70 konvertibilnih maraka viša mjesečna primanja.
Gospodarstvo / Novac | 24. 12. 2018. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni proračun planiran za narednu godinu manji je nego ovogodišnji. Prema nacrtu, onima koji ga predlažu, te za one koji ga usvajaju, planirano je povećanje mjesečnih primanja, objavila je Federalna televizija. Opozicija zbog toga negoduje i traži da se zakonski poveća minimalna plaća u Federaciji. Ekonomisti očekuju da se stvori bolja klima za investicije i razvoj kako mladi ne bi odlazili iz naše zemlje.

Nacrt federalnog proračuna za 2019. godinu manji je za 11% nego ovogodišnji. Proračunom je predviđeno da državni službenici u F BiH dobiju u prosjeku 50 do 70 konvertibilnih maraka viša mjesečna primanja, a među njima su i federalni zastupnici, ministri i premijer.

''Osnovica za sljedeću godinu bit će 330 KM. Ona će se izravno odnositi na uposlenike koji su na proračunu federalnih organa. To su: FMUP, državni službenici i namještenici, porezna uprava, sudska policija, uposlenici u kazneno-popravnim zavodima, uposlenici svih federalnih ministarstava agencija i zavoda'', rekao je za FTV Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

Iz Federalne vlade objašnjavaju da ukupna sredstva za isplatu mjesečnih primanja ostaju ista i da se radi o preraspodjeli jer je smanjen broj službenika čiji je manjak, primjerice, izuzetno primjetan u Poreznoj upravi. Da primanja nisu vraćena, Federacija bi se suočila s masovnim tužbama, kažu u Vladi.

''Vlada FBiH je morala izvršiti tu obvezu po sporazumu sa sindikatom, te je vratila plaću na razinu kakva je bila državnim službenicima 2009. godine, s obzirom na to da se u međuvremenu ostvarila ušteda od 102 milijuna KM'', kaže vanjski suradnik Vlade FBiH Zlatko Hurtić.

Iz SDP-a podsjećaju da su oni, kada su bili na vlasti, proračunskom korisnicima smanjili plaće. Ukoliko postoje uštede, one su se mogle svrsishodnije iskoristiti.

''Vladi FBiH bi bilo bitnije dati mišljenje na naš prijedlog zakona o povećanju minimale plaće i o zakonu o minimalnoj plaći nego da federalnim ministrima, zastupnicima i državnim službenicima povećava plaće'', kaže Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Video: Proračun FBiH za 2019. manji, planirano povećanje plaća


Za struku Vlada mora kreirati kompletne ekonomske politke, primjerice, za mlade kojima se, recimo, subvencionira rješenje stambenog pitanja, ali se mora poticati da sami uplove u poduzetničke vode.

''Nigdje u ovom nacrtu ne vidim što bi konkretno utjecalo na ostanak mladih ljudi u BiH, na kreiranju novih radnih mjesta, novih prilika za mlade ljude. A oni su upravo ti koji će sutra ili u narednih 30-40 godina pumpati novac u proračun kroz poreze...'', ističe profesor finansija Sanel Halilbegović.

Sada je sve na federalnim parlamentarcima, koji tek trebaju razmatrati Nacrt federalnog proračuna za sljedeći godinu, navodi FTV podsjećajući kako je nacrt upućen u parlamentarnu proceduru.

''Ukoliko Federacija dobije privremeno finansiranje, ono ne uključuje povećanje plaća i naknada državnim službenicima po potpisanom sporazumu Vlade i nadležnog sindikata'', navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close