Cyber kriminal

U porastu kriminal povezan s kriptovalutama

Kompanija koja se bavi forenzikom blockchaina CipherTrace otkrila je kako su gubici zbog kriminala u sektoru kriptovaluta ove godine iznosili 4,4 milijarde dolara.
Gospodarstvo / Novac | 28. 11. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalni gubici kad je riječ o kriminalu vezanom uz kriptovalute ove su godine porasli za preko 150% u odnosu na one zabilježene prošle godine. Otkriva to izvješće kompanije koja se bavi forenzikom blockchaina, CipherTrace. Iznijeli su i podatak da je tijekom 2019. godine šteta prouzročena kriminalnim aktivnostima u području kriptovaluta iznosila 4,4 milijarde američkih dolara.

Dave Jevans, prvi čovjek spomenute kompanije, za Reuters je ove podatke prokomentirao riječima: "Ovaj porast u krađama kripto-imovine i prijevarama pokazuje kako se kriminalci prilagođavaju i ciljaju na više iznose". U te svrhe sve češće lansiraju velike, ali ciljane napade od kojih se teže obraniti.

Za ovaj rast gubitaka na račun kriminalnih aktivnosti tijekom ove su godine bila primarno zaslužna dva velika slučaja. Najveća je bila Ponzi shema koja se provodila na kripto-mjenjačnici PlusToken i koja je prevarene "koštala" 2,9 milijardi dolara.

Drugi slučaj po veličini izgubljene imovine poznati je gubitak imovine na mjenjačnici QuadrigaCX, čiji je osnivač početkom godine preminuo i u grob ponio kripto-ključeve za digitalni trezor. Tom je prilikom nestalo kriptovaluta u protuvrijednosti od oko 195 milijuna dolara, prenio je Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close