Prijavite se

U Mostaru će se održati konferencija o korištenju EU fondova

Cilj konferencije je okupiti na jedno mjesto stručnjake za pripremu i provedbu EU projekata i aplikante s ciljem informiranja o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan
Gospodarstvo / Novac | 24. 08. 2018. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija pod nazivom ''Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan'' održat će se 14. rujna u INTERA Tehnološkom parku u Mostaru, a organizatori su Agencije za profesionalno usavršavanje - Apriori BH i Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Cilj konferencije je, kako navode u priopćenju organizatori, okupiti na jedno mjesto stručnjake za pripremu i provedbu EU projekata i aplikante s ciljem informiranja o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan i promjenama koje donosi za institucije i organizacije prijavitelje projekata za EU programe.

Jednodnevna konferencija ponudit će zainteresiranima dvije panel diskusije, jednu s donositeljima odluka i drugu s predstavnicima razvojnih agencija i nacionalnih kontakt ureda za EU programe. Na konferenciji će se predstaviti šest uspješno provedenih EU projekata iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

''Tijekom konferencije polaznici će imati priliku čuti detalje o EU programima koji su trenutno otvoreni za aplikante iz Bosne i Hercegovine, te razmijeniti iskustva s profesionalcima iz struke'', navode organizatori.

Oni se nadaju da će sa stručnim događajem poput konferencije podignuti broj i kvaliteta prijavljenih projekata na višu razinu, te pomoći u boljem razumijevanju konteksta i načina na koji EU pomaže razvoj zemalja potencijalnih kandidata za ulazak u Europsku zajednicu.

EU je najveći donator na Zapadnom Balkanu. Za financijski period 2021. – 2027. predpristupni IPA program bit će uvećan za gotovo četvrtinu i na raspolaganju bi trebao imati oko 15 milijardi eura. Za tekuće razdoblje koji se završava 2020. godine IPA program ima na raspolaganju 11,7 milijardi eura.

Osim IPA programa brojni su drugi programi trenutno otvoreni za BiH: HORIZON2020 za istraživanje i razvoj, COSME program za razvoj malih i srednjih kompanija, EIDHR program za razvoj demokracije i ljudskih prava, Europa za građane i Kreativna Europa.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na konferenciju mogu pogledati detalje i program na web stranici euprojekti.apriori.ba te se prijaviti za sudjelovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close