Parlament FBiH

U Federaciji uvedene dvije nove upravne pristojbe

Dvije nove upravne pristojbe bit će uvedene u Federaciji BiH.
Gospodarstvo / Novac | 07. 12. 2017. u 19:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije nove upravne pristojbe bit će uvedene u Federaciji BiH osmog dana od objave Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim upravnim pristojbama i tarifi federalnih upravnih pristojbi u Službenim novinama Federacije BiH.

To je pristojba za rješenje o prijemu državljanstva za osobe koja imaju status izbjeglice, koja iznosi 100 KM.

Druga je pristojba za posebnu suglasnost za obavljanje poslova fizičke zaštite novčanih riznica, praćenje, osiguranje prijevoza novca i prijevoza novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti, poslove zaštite pravnih osoba u čijoj strukturi kapitala Federacija ima vlasnički udio, kao i pravnih osoba koje proizvode, rabe i skladište radioaktivne tvari, eksploziv, nuklearno gorivo i otpatke te za ljude i okoliš druge opasne i štetne tvari, koja iznosi 30 KM.

Dodatno, ukida se plaćanje porezne pristojba za uvjerenje o stanju poreskih obaveza u iznosu od 15 KM, što omogućava lakši i jeftiniji pristup informacijama o stanju poreznih obaveza za podnositelje zahtjeva.

Ovo je omogućeno nakon što je danas na izvanrednoj sjednici Dom naroda, a ranije Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio zakonske izmjene i dopune, koje je bilo potrebno izvršiti jer je od početka primjene Zakona od 1998. do danas došlo do značajnih organizacionih promjena koje se odnose na ministarstva, kao i nadležnosti za izdavanja određenih propisa.

 Zato su urađena i potrebna usuglašavanja iznosa pristojbe iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

 Došlo je do usklađivanja pristojbe za stjecanje državljanstva stranih državljana koji imaju priznat status izbjeglica u BiH s iznosom u Republici Srpskoj i uvođenje plaćanja pristojbe za posebnu suglasnost iz člana 26. Zakona o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine.

 Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH je usvajanjem navedenih zakonskih izmjena završena.

Kopirati
Drag cursor here to close