Potrošačka košara

Za kasice ostala 21 markica

Sindikalna potrošačka košarica za lipanj jeftinija je za 21,72 KM nego od prošlog mjeseca.
Gospodarstvo / Novac | 08. 07. 2021. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za lipanj 2021. godine iznosi 2.042,34 KM i za 21,72 KM je jeftinija od potrošačke košare za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za travanj 2021. iznosila je 990 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 6 KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 48,47 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaru čine sljedeće kategorije: prehrana  44,6 posto, stanovanje i komunalne usluge  15,2 posto, higijena i održavanje zdravlja  6,4 posto, obrazovanje i kultura  6,4 posto, odjeća i obuća 14,7 posto, prijevoz  6,8 posto, te održavanje domaćinstva  5,9 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest  stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest  stavki, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close