BiH

Gdje nam je gospodarstvo?

Rast se ostvaruje uz makroekonomske neravnoteže koje su izražene u odnosima s inozemstvom, na tržištu rada i uz dugoročno nepovoljnu strukturu investicija.
Gospodarstvo / Novac | 07. 11. 2019. u 14:50 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je nastavljen gospodarski rast po umjerenoj stopi od oko tri posto godišnje koja nije dovoljna za bržu razvojnu konvergenciju, s obzirom na to da BiH dostiže tek 31 posto prosječne razine razvoja EU, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji pod nazivom "Makroekonomske neravnoteže i EU konvergencija".

U okviru prezentacije o ključnim makroekonomskim neravnotežama u BiH, rečeno je da se rast u zemlji ostvaruje uz makroekonomske neravnoteže koje su izražene u odnosima s inozemstvom, na tržištu rada i uz dugoročno nepovoljnu strukturu investicija.

Visoka stopa strukturne nezaposlenosti, negativna demografska kretanja i niske stope sudjelovanja radne snage ograničavaju potencijalni rast gospodarstva u dugom roku, a učinak rada na potencijalni rast smanjivat će se zbog starenja stanovništva i iseljavanja, naglašeno je na ovom panelu.

Sudionici konferencije rekli su da deficit tekućeg računa platnog bilanca BiH i neto stanje međunarodnih ulaganja izlaze iz okvira koji su indikatorima makroekonomskih neravnoteža u EU određeni kao održivi.

Panelisti su objasnili da ovo samo po sebi ne predstavlja ozbiljnu neravnotežu, jer je karakteristično za zemlje u razvoju, te dodali da je potrebno uzeti u obzir način financiranja deficita.

U BiH privatni sektor nije prekomjerno zadužen i nema indikatora unutarnjih neravnoteža koji bi ukazivali na prekomjernu domaću potražnju, rečeno je na konferenciji, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close