Razočaravajuća kompanija

Trump biznismen: Od Boienga do prijetnje novim carinama za EU

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump Europskoj uniji (EU) zaprijetio je dodatnim carinama na automobile ukoliko ne bude postignut dogovor o trgovinskim pitanjima.
Gospodarstvo / Novac | 22. 01. 2020. u 14:57 Anadolija Agencija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump Europskoj uniji (EU) zaprijetio je dodatnim carinama na automobile ukoliko ne bude postignut dogovor o trgovinskim pitanjima.

Trump je na 50. Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) koji se održava u Davosu, u intervjuu za CNBC govorio o trgovinskim odnosima između SAD-a i EU.

Podsjetio je kako je jučer sa šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen razgovarao o trgovinskom sporazumu.

''Obavili smo sjajan razgovor. Ali, rekao sam joj da ću morati nešto poduzeti ukoliko ne postignemo rezultate i da će to biti primjena veoma visokih carinskih tarifa na automobile i druge vrste proizvoda koji dolaze u našu zemlju'', rekao je Trump.

Trgovinske napetosti između SAD-a i EU pojačala je odluka Trumpa da 2018. uvede dodatne carine na uvozni čelik i aluminij.

Usprkos intenzivnim pregovorima EU nije uspjela uvjeriti SAD da odustane od carinskih tarifa.

EU je odgovorio, pa je na stotine američkih proizvoda uveo carine od 25 posto.

Trump je nakon toga Europi zaprijetio uvođenjem dodatnih carina u automobilskom sektoru.

Na pregovorima koji su uslijedili 2018. EU i SAD su dogovorili da ne budu uvedene dodatne carine na automobile dok traju trgovinski pregovori.

O Boiengu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump optužio je danas kompaniju Boeing da je avionom 737 Max nanijela veliku štetu američkoj ekonomiji.

''To je veoma razočaravajuća kompanija'', kazao je Trump u intervjuu koji je dao medijskoj kući CNBC na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Na upit da komentira rad američkog proizvođača aviona Boeing, Trump je kazao da je to do prošle godine bila jedna od najvećih kompanija svijeta, a da su se stvari odjednom promijenile.

On je kazao da je američkoj ekonomiji nanesena velika šteta nakon dvije prošlogodišnje nesreće sa Boeingovim avionima u kojima je život izgubilo 346 osoba, a cijela flota 737 Max je potom zbog sigurnosnih razloga prizemljena.

''Boing je za mene veliko, veliko razočarenje'', kazao je Trump.

Boieng je pretrpio ogromne financijske i poslovne gubitke nakon što su prošle godine njegova dva aviona pala na letovima u Etiopiji i Indoneziji. Prvi se u ožujku srušio avion Ethiopian Airlinesa u Addis Ababi, da bi u listopadu ista sudbina u Jakarti zadesila i avion Lion Aira.

Kopirati
Drag cursor here to close