Razvoj grada

Trebinje planira uložiti 129 milijuna KM u razvoj gospodarstva

Gospodarstvo / Novac | 17. 08. 2017. u 15:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština grada Trebinja usvojila je danas na prvoj tematskoj sjednici Nacrt srednjoročnog plana kapitalnih investicija za razdoblje od 2017. do 2022. godine, kojim je predviđeno da se u izgradnju i sanaciju gospodarstva, prometne, komunalne i druge infrastrukture, objekata i javnih površina u tom razdoblju uloži 129 milijuna KM.

Novac će biti osiguran iz proračuna grada, kreditima, te različitim grantovima i donacijama.
Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je ovo prvi planski dokument kojim grad Trebinje definira kapitalne investicije.

"Plan ima više od 120 stavki u koje će grad u sljedećih šest godina uložiti 46 milijuna KM, a iz donacija i grantova javnih poduzeća i Vlade Republike Srpske bit će uloženo 83 milijuna KM", pojasnio je Petrović.

On je dodao da će najviše novca biti uloženo u infrastrukturne projekte 78 milijuna KM, jer će na taj način biti povećana vrijednost trebinjske imovine i osiguran veći priliv u gradski proračun, što omogućava otvaranje novih objekata i radnih mjesta.

"Želimo da svaki sljedeći proračun Trebinja bude razvojni", istaknuo je Petrović.

Prema ovom planu, u sljedećih šest godina novi gospodarski zamah Trebinje očekuje putem infrastrukturnog opremanja poslovnih zona Volujac, Novo Trebinje i Banjevci, te putem projekata podrške razvoju agrara i turizma, gdje su trebinjski potencijali još nedovoljno iskorišteni.

Najvažniji infrastrukturni projekti su izgradnja istočne obilaznice, kao i završetak rekonstrukcije i proširenja vodovodnog i kanalizacijskog sustava i gradnja gradske garaže, piše Srna.

Kao najznačajniji turistički projekt plan kapitalnih investicija prepoznao je rekonstrukciju Starog grada, obnavljanje naselja Krš, rekonstrukciju trebinjske tržnice, kao i izgradnju grada na Crkvini i vjerskog kompleksa u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Novi turistički izgled Trebinja osigurat će izmiještanje potopljenog mosta kralja Aleksandra iz Goričkog jezera na lokalitet nizvodno od Bregova.

U plan su uvršteni i prijedlozi za izgradnju botaničke bašče sa autentičnim hercegovačkim kulturama, otvaranje auto-kampova, kao i postavljanje žičara za brda Crkvina, Strač i Gljiva iznad Trebinja.

Planirana je i gradnja hipo rehabilitacijskog centra na Zubcima kod Trebinja, novih dječjih vrtića i nove zgrade Gimnazije "Jovan Dučić" i istraživačke stanice u Zgonjevu kod Trebinja, kao i obnova zapuštenih škola u selima.

Opozicija je na današnjoj sjednici Skupštine grada istaknula da nije realno da se ostvari plan investicija u Trebinje u sljedećih šest godina, te da je on "samo popis želja građana".

Kopirati
Drag cursor here to close