Korupcija u bh. porodilištima

Tijekom kontrakcija babica mi je otvoreno rekla: „Sad je trenutak da me počastiš“!

Istraživanje je pokazalo da je 50 posto ispitanih porodilja dalo novac ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili nakon poroda.
Gospodarstvo / Novac | 19. 10. 2021. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trudnoća i porođaj za žene mogu biti prilično stresno i traumatično razdoblje, posebno ukoliko od stručnog medicinskog osoblja ne dobiju punu i profesionalnu pomoć. Koliko stvari u porodilištima širom BiH (ne)funkcioniraju, pokazuje nedavno istraživanje koje je sprovelo Udruženje „Baby Steps“. Uz prosječan iznos mita od 140 KM, korupcija u porodilištima širom BiH godišnje „proguta“ više od dva milijuna KM!

Video: Antikorupcija u porodilištima: svjedočanstvo porodilje (3)

Istraživanje je pokazalo da je 50 posto ispitanih porodilja dalo novac ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili nakon poroda. Novac je dalo 36,2 posto ispitanica, hranom je častilo 10,6 posto, dok se 3,2 posto odlučilo za skupocjeni poklon. Novčana sredstva ili poklon njih 16,7 posto je dalo javno, a 32,5 posto je to uradilo tajno. I konačno, 17,5 posto ukupnog broja ispitanica je dalo između 100 i 500 KM, 16,5 posto između 50 i 100 KM, te 15,8 posto 10 do 50 KM.

Iskustva koja dijele porodilje širom BiH a koja su dio ovog istraživanja uvjeravaju nas da je stanje teško i da živimo u izrazito koruptivnom sustavu u kojem se od buduće majke i njenih članova obitelji očekuje da daju koverte, plaćaju usluge na koje imaju pravo da budu besplatne, i da se ustvari novcem i kovertama kupuje bolja usluga prilikom porođaja.

Nažalost vrlo često majke su i same svjedoci da i onda kada daju mito ne dobiju ono što su očekivale. Brojna su iskustva porodilja koje su u svojim najtežim trenutcima kada nisu ni same znale šta ih očekuje, bile primorane da razmišljaju o mitu.

Priča porodilje iz Sarajeva koja je u trenutku porođaja , dok je porod bio u samoj završnoj fazi, usred kontrakcija na porođajnom stolu, bila primorana da se “pravda” jer kod sebe nije imala ništa da počasti babicu koja je to tražila zapravo je stvarna slika naše bolne i tužne svakodnevnice.

Da, i ovo se događa. Da, i ovo je stvarnost tužna, bijedna i nažalost istinita!

Video: Obitelj Grabo - Dar za život

 

Kopirati
Drag cursor here to close