Tegeltija

BiH će od Svjetske banke zajmiti oko 66 milijuna KM

Prijedlog odluke o imenovanju troje članova Komisije za deminiranje Bosne i Hercegovine je također utvrđen na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.
Gospodarstvo / Novac | 30. 04. 2020. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici utvrdilo tekst sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke, vrijednog oko 66 milijuna KM, vezanog za projekt podrške u pokrivanju troškova zdravstvenog sektora, uzrokovanih aktualnom pandemijom koronavirusa.

To je na pres-konferenciji nakon sjednice izjavio predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i također naveo da je utvrđen Nacrt odluke o ratifikaciji sporazuma s Europskom unijom o zajedničkoj nabavci lijekova.

Prijedlog odluke o imenovanju troje članova Komisije za deminiranje Bosne i Hercegovine je također utvrđen na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je naveo da nije, međutim, bilo suglasnosti za odluku o uspostavi grupe za socio-ekonomski odgovor na posljedice pandemije COVID-a 19. Iako je jučer, kako je naveo, bilo suglasnosti za sastav ove radne grupe, danas je protiv odluke glasao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić obrazloživši da, po prirodi njegovog posla, ne treba da bude član tog tijela. I ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković glasala je protiv, ali bez obrazloženja.

Tegeltija kaže da je posebno razočaran što danas nije usvojena ni odluka o raspodjeli 474.000 KM koja su kao pomoć u borbi s aktualnom krizom prikupljena od domaćih donatora, pravnih i fizičkih osoba. Za odluku nije bilo suglasnosti od bošnjačkih ministara, kazao je, te naveo da će pozvati donatore da zatraže povrat ovog novca i raspodjelu izvrše oni ako do iduće sjednice Vijeća ministara ne bude donesena potrebna odluka.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da je 31. svibanj krajnji rok za dostavljenje Predsjedništvu BiH novog prijedloga proračuna zajedničkih institucija BiH, prilagođenog krizi uvjetovanoj pandemijom koronavirusa. On se nada da će i prije tog roka bit pripremljen novi, odgovarajući prijedlog.

Kad je riječ o izborima u Bosni i Hercegovini, Tegeltijino je mišljenje da će na državnoj razini biti osiguran potrebni novac za njihovo održavanje i da tu nema nikakvih ograničenja.

Smatra i da neće biti blokiran proces raspodjele novca Međunarodnog monetarnog fonda, o čemu se, kako je naveo, trenutno vode nepotrebne političke igre. Novac, koji je trenutno na računu Centralne banke BiH, davno je trebao da bude na računima entitetskih vlada i Brčko Distrikta, gdje također nije trebao dugo da se zadržava već da bude doznačavan za zdravstvene i druge potrebe u saniranju posljedica pandemije, smatra Tegeltija. On je izrazio uvjerenje da će ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda ispoštovati njegove obaveze vezane za ovo pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close