Predsjedavajući VMBiH

Tegeltija s predstavnicima MMF-a: Izvjesno povećanje sredstava odobrenih BiH

Naglašeno je da je izuzetno važno da se entiteti usuglase oko raspodjele sredstava, jer će u protivnom biti pomjeren rok za izjašnjavanje Odbora direktora MMF-a o ovom instrumentu.
Gospodarstvo / Novac | 03. 04. 2020. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Tegeltija

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH razgovarao je danas putem video linka s Martinom Petrijem, šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH i Andrewom Jewelom, rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH o trenutnoj situaciji u zemlji prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tegeltija je tijekom razgovora upoznao Petrija o stanju u BiH u pogledu zdravstvene situacije, kao i o ekonomskim posljedicama pandemije, te o mogućnostima za odgovor vlasti u BiH kako bi se zaštitilo zdravlje i životi građana te što prije oporavilo gospodarstvo i vratila radna mjesta, navode iz Vijeća ministara.

Predstavnici MMF-a su predsjedavajućeg Vijeća ministara informirali da je izvjesno povećanje sredstava odobrenih BiH kroz instrument za brzo financiranje sa 50 na 100 posto uplaćene kvote, odnosno sa 165 milijuna eura na 330 milijuna eura, te istaknuli da će se o tome Odbor direktora izjasniti 6. travnja 2020. godine.

Naglašeno je da je izuzetno važno da se entiteti usuglase oko raspodjele sredstava, jer će u protivnom biti pomjeren rok za izjašnjavanje Odbora direktora MMF-a o ovom instrumentu.

Predstavnici MMF-a su na sastanku izrazili nezadovoljstvo činjenicom da prilikom koncipiranja mjera za podršku ekonomiji, entitetske vlade nisu konsultirali niti informirale MMF, kao ni druge međunarodne financijske institucije iako se od njih očekuje značajna podrška u financiranju definiranih mjera.

Tegeltija se zahvalio predstavnicima MMF-a na brzoj reakciji na zahtjev BiH za odobravanje hitnih sredstava, te iskazao očekivanje da će se entiteti usaglasiti oko raspodjele odobrenih sredstava kako bi se rokovi ispoštovali i sredstva što prije stavila na raspolaganje entitetima i Brčko distriktu, zaključuju iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close