Tko želi novac?

Svjetska banka: Europi i centralnoj Aziji 486 milijuna dolara

Grupacija Svjetske banke izdvaja 14 milijardi dolara kao paket po hitnom postupku za jačanje odgovora na COVID-19 u zemljama u razvoju i skraćenje vremena oporavka.
Gospodarstvo / Novac | 03. 04. 2020. u 08:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje Europe i centralne Azije mogu koristiti financijska i druga sredstva po ubrzanoj proceduri kao pomoć za ublažavanje i prevazilaženje utjecaja pandemije koronavirusa (COVID-19), kao dio početnog paketa hitnog globalnog odgovora, kojeg je odobrio Odbor direktora Svjetske banke.

Dvadeset pet zemalja diljem svijeta će od Svjetske banke dobiti približno dvije milijarde dolara iz ovog prvog kruga pomoći u okviru financiranja za COVID-19 po ubrzanoj proceduri, što uključuje i dvije zemlje iz regije Europe i centralne Azije. Tadžikistan će dobiti 11,3 milijuna dolara, a Kirgistan 12,15 milijuna dolara.

Pored toga, nekoliko zemalja iz regije dobiva podršku Svjetske banke iz drugih oblika financiranja, uključujući ranu isplatu ili restrukturiranje postojećih zajmova. U Kirgistanu je kroz Projekt jačanja otpornosti izdvojeno devet milijuna dolara za nabavku 20 kompletno opremljenih ambulantnih vozila, mobilne opreme i osobne zaštite opreme. Rumunija povlači 400 milijuna eura (oko 441 milijun dolara) iz posebne kreditne linije za katastrofe (CAD-DDO). Kazahstan restrukturira dio Projekta socijalnog i zdravstvenog osiguranja da bi se 10 milijuna dolara iskoristilo za kritičnu medicinsku opremu. Armenija koristi tri milijuna dolara za financiranje opreme za intenzivnu njegu i osobne zaštitne opreme za zdravstvene radnike na prvoj liniji.

''Zemlje u cijeloj regiji Europe i centralne Azije, kao u drugim dijelovima svijeta, suočavaju se s izvanrednim stanjem u zdravstvu, koje ima značajne socijalne i ekonomske posljedice, kakve ne pamtimo u skorije vrijeme'' - rekao je Cyril Muller, podpredsjednik Svjetske banke za Europu i centralnu Aziju dodajući da Svjetska banka pruža odgovor svim instrumentima i financijskim sredstvima koji su joj na raspolaganju, da bi pomogla zemljama u njihovim naporima na ublažavanju utjecaja na živote ljudi.

Trenutno više od deset zemalja iz regije Europe i centralne Azije razmatra sa Svjetskom bankom projekte pomoći na ublažavanju i prevazilaženju uticaja pandemije COVID-19.
''Vrlo blisko sarađujemo sa vladama iz cijele regije na minimiziranju gubitaka života, jačanju zdravstvenih sustava i ublažavanju ekonomskog utjecaja'' - rekla je Anna Bjerde, predstojeća podpredsjednica za regiju Europe i centralne Azije. Dodala je da ovaj prvi krug financiranja predstavlja neposredne napore da se danas spase životi, a kroz naredne faze će se raditi na očuvanju radnih mjesta i sutrašnjoj egzistenciji.

Grupacija Svjetske banke izdvaja 14 milijardi dolara kao paket po hitnom postupku za jačanje odgovora na COVID-19 u zemljama u razvoju i skraćenje vremena oporavka. Neposredni odgovor obuhvata financijska sredstva, savjete o politici i tehničku pomoć za podršku zemljama da se nose sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije. IFC daje osam milijardi dolara financijskih sredstava kao pomoć privatnim kompanijama pogođenim pandemijom za očuvanje radnih mjesta. IBRD i IDA stavljaju na raspolaganje početnih šest milijardi dolara za zdravstveni odgovor. Kako zemljama bude trebala šira podrška, grupacija Svjetske banke će rasporediti do 160 milijardi dolara tijekom 15 mjeseci za zaštitu siromašnih i ugroženih, podršku poslovnim subjektima i jačanje ekonomskog oporavka, priopćeno je iz Svjetske banke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close