Prognoze za Balkan

Svjetska banka dubokoumno: Bit će vam bolje ako se snađete

U dopuni makroekonomskog izvještaja za Europu i Središnju Aziju, predviđa se da bi ekonomija u zemljama zapadnog Balkana mogla porasti…
Gospodarstvo / Novac | 31. 03. 2021. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zemljama zapadnog Balkana moglo bi doći do ekonomskog rasta od 4,4 posto u ovoj godini ukoliko regija uspješno izađe iz pandemije Covid-19, objavila je Svjetska banka.

Pročitajte još

Ekonomski rast u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Albaniji predviđen je nakon kontrahiranja od 4,8 posto u 2020. godini.

U dopuni makroekonomskog izvještaja za Europu i Središnju Aziju, predviđa se da bi ekonomija u zemljama zapadnog Balkana mogla porasti za 3,7 posto u 2022. godini

"Usprkos napretku, očekuje se da zarada po glavi stanovnika ostane za 6,5 posto ispod prognoza prije pandemije do 2022. godine", navodi se u dokumentu.

U izvještaju je naglašeno da će glavni preduvjet za rast u regiji biti vraćanje povjerenja potrošača i kompanija uslijed slabljenja pandemije i smanjene političke nestabilnosti.

Zemlje zapadnog Balkana suočene su u ovoj godini s naglim porastom broja zaraženih virusom korona, ali je u svim zemljama već započeta kampanja cijepljenja, piše Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close