Pružanje podrške

Svjetska banka daje milijarde dolara za zemlje zahvaćene koronavirusom

Kroz ovaj novi hitni paket Grupacija Svjetske banke će pomoći zemljama u razvoju u jačanju zdravstvenih sustava
Gospodarstvo / Novac | 04. 03. 2020. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se COVID-19 proširio na više od 60 zemalja, Grupacija Svjetske banke stavlja na raspolaganje početni paket u iznosu do 12 milijardi dolara, kao hitnu podršku zemljama koje su pogođene zdravstvenim i ekonomskim posljedicama svjetske epidemije.

Ovaj financijski paket je dizajniran da pomogne zemljama članicama da pruže djelotvoran odgovor i, gdje je moguće, smanje tragične posljedice COVID-19 (corona virus), priopćeno je u srijedu iz Svjetske banke.

Kroz ovaj novi hitni paket Grupacija Svjetske banke će pomoći zemljama u razvoju u jačanju zdravstvenih sustava, uključujući i bolji pristup zdravstvenim uslugama, u cilju zaštite od epidemije, jačanja nadzora nad bolesti, jačanja javno-zdravstvenih intervencija i rada s privatnim sektorom na smanjenju uticaja na ekonomiju. Financijski paket, za koji će se koristiti sredstva IDA-e, IBRD-a i IFC-a, biće koordiniran na globalnoj razini, kako bi se pružila podrška odgovorima na razini pojedinih zemalja.

U okviru paketa za podršku za COVID-19, na raspolaganje će se staviti početno krizno financiranje u iznosu do 12 milijardi dolara - od čega je 8 milijardi dolara novih sredstava – po hitnom postupku. Tu je uključeno do 2,7 milijardi $ novog financiranja od IBRD-a; 1,3 milijarde $ od IDA-e, dopunjeno s 2 milijarde $ iz postojećeg portfolija Banke, koje će se preusmjeriti na nove prioritete; i 6 milijardi $ od IFC-a, što uključuje 2 milijarde $ iz postojećih fondova za trgovinu. Bit će uključeni i savjeti o politici i tehnička pomoć, za što će se koristiti globalna ekspertiza i znanje na nivou zemlje.

“Radimo na pružanju brzog, fleksibilnog odgovora zasnovanog na potrebama zemalja u razvoju koje su pogođene širenjem COVID-19“, rekao je predsjednik Grupacije Svjetske banke David Malpass.

“To uključuje hitno financiranje, savjete o politici i tehničku pomoć, uz oslanjanje na postojeće instrumente i ekspertizu Grupacije Svjetske banke, kako bi se pomoglo zemljama da odgovore na krizu."

Financijski paket će pružiti grantove i zajmove s niskom kamatom od IDA-e za zemlje s niskim prihodima i zajmove od IBRD-a za zemlje sa srednjim prihodom, korištenjem Bančinih operativnih instrumenata uz ubrzanu obradu po hitnom postupku. Međunarodna financijska korporacija, ogranak Svjetske banke koji radi s privatnim sektorom, svojim klijentima će pružiti podršku neophodnu za nastavak poslovanja i  očuvanje radnih mjesta.

Podrška Svjetske banke će, navode, obuhvatiti niz intervencija na jačanju zdravstvenih usluga i primarne zdravstvene zaštite, jačanju praćenja bolesti i izvještavanja, obuci zdravstvenih radnika na prvoj liniji, poticanju angažmana zajednice da bi se očuvalo povjerenje javnosti, te unaprjeđenju pristupa liječenju za najsiromašnije pacijente. Banka će takođe pružiti savjete o politici i stručne savjete, kako bi se osiguralo da zemlje imaju pristup globalnoj ekspertizi. 

IFC će raditi s klijentima komercijalnih banaka na povećanju financiranja trgovine i kreditnih linija za obrtni kapital. IFC će takođe pružiti podršku izravno svojim korporativnim klijentima – s fokusom na strateške sektore, uključujući medicinsku opremu i lijekove – kako bi se očuvali lanci nabavke i smanjili rizici. U takva rješenja će biti ugrađena iskustva stečena tokom sličnih pojava u prošlosti, u cilju smanjenja ekonomskih i društvenih negativnih uticaja COVID-19 u cijelom svijetu. 

 

Zemlje se suočavaju s različitim razinama rizika i ugroženosti od COVID-19, pa će zahtijevati različite razine podrške. Grupacija Svjetske banke će staviti prioritet na najsiromašnije zemlje i one koje imaju velik rizik, a mali kapacitet. Kako se širenje COVID-19 i njegovih uticaja i bude dalje razvijalo, Grupacija Svjetske banke će svoj pristup i sredstva prilagođavati potrebama.

Grupacija Svjetske banke aktivno radi s međunarodnim institucijama i organima zemalja na pomoći za koordinaciju globalnog odgovora, priopćeno je iz Svjetske banke.

Kopirati
Drag cursor here to close