Raspodjela

Svima u Federaciji po 375.000 KM i ne petljanje u trošenje

''Ovakav jednak način raspodjele transfernih sredstava općinama i gradovima odražavao bi jednakopravan tretman svih jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH'', priopćeno je sa sjednice Predsjedništva Saveza.
Gospodarstvo / Novac | 12. 05. 2020. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Ssaveza općina i gradova FBiH predlaže da se Odlukom Vlade Federacije BiH o raspodjeli sredstava od tekućih transfera, sukladno principima humanosti i solidarnosti u trenutačnoj situaciji, iznos od 30.000.000 KM tekućih transfera namijenjen općinama i gradovima iz federalnog proračuna ravnopravno i jednako rasporedi na svih 80 jedinica lokalne samouprave u FBiH, tako da svaka općina i grad dobije jednak iznos transfernih sredstava - 375.000 KM.

''Ovakav jednak način raspodjele transfernih sredstava općinama i gradovima odražavao bi jednakopravan tretman svih jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH'', priopćeno je sa sjednice Predsjedništva Saveza. 

Naime, načelnici i gradonačelnici u FBiH okupljeni u Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, održali su u ponedjeljak, 11. svibnja, treću izvanrednu online sjednicu Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH.

''S obzirom da je Vlada FBiH prethodno poništila odluku o raspodjeli transfernih sredstava nižim razinama vlasti, na prošloj sjednici Predsjedništva SOGFBiH, održanoj 15.4., načelnici i gradonačelnici su zauzeli jasan stav da se financijska sredstva, koja su u proračunu Federacije BiH bila planirana za lokalne zajednice, moraju vratiti u federalni proračun kao pomoć proračunima općina i gradova. Prepoznavši značajnu ulogu općina i gradova u suočavanju s trenutačnom situacijom i izazovima stanja nesreće izazvane pandemijom virusa COVID - 19, Vlada FBiH je uvažila ovaj zahtjev Predsjedništva SOGFBiH i amandmanom na rebalans proračuna/budžeta FBiH, koji je usvojen na oba doma Parlamenta FBIH, osigurala tekuće transfere u iznosu od 30 milijuna KM za raspodjelu općinama i gradovima u FBiH'', navedeno je.

Predsjedništvo SOGFBiH pri tomu naglašava ''da bi se općinskim i gradskim vlastima trebalo osigurati da samostalno i slobodno raspolažu dodijeljenim sredstvima, kako ne bi došlo do financijske ugroženosti općina i gradova u FBiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close